Каланхоето се върна на своето заслужено място в домашната градина Семейството

...
Каланхоето се върна на своето заслужено място в домашната градина
Семейството
Коментари Харесай

Тънкости за отглеждане на красиво и вечно цъфтящо каланхое

Каланхоето се върна на своето справедливо място в домашната градина

Семейството наброява над двеста типа с многообразие на листата и багрите на цветовете. Лесно е за развъждане, само че си има някои тънкости, в случай че желаете да цъфти постоянно и щедро.

Най-напред би трябвало да сте наясно с естествените му процеси. Това ще ви помогне да се грижите вярно за него. Каланхоето прецизно реагира на сезонните промени: на интензивността на светлината, честотата на поливките, на размера и състава на подхранването, на стайната температура . Тези индикатори му оказват помощ да разграничи промяната на сезоните и да реагира по верния метод. В природата цъфтежът му е обвързван с несъмнено време от годината и то стартира да се приготвя.

Ако цяла година държите каланхоето при идентични условия, биологичният му темп се нарушава

Заради това растението не знае по кое време стартира зимата и не залага пъпки. Основното е да му осигурите интервал на покой.

Същото се отнася и за други тропически растения, примерно за коледната звезда. През това време намалявате продължителността на светлата част на денонощието до 6-8 часа. Поливките се редуцират до най-малко, не се тори, температурата в помещението би трябвало да е 16-18 градуса. Този покой би трябвало да продължи от 3 до 5 седмици.

Не се тормозете, сукулентите прелестно понасят апетит и жадност, по този начин се приготвят за разцвет. Като предписание той стартира, когато изискванията се върнат в норма. Пъпки се разтварят цяла зима чак доникъде на лятото .

По-опитните цветари симулират есенно захлаждане и могат да накарат каланхоето да цъфти когато и да е.

Може да сте подсигурили отмора на растението, а то отново да няма пъпки. Значи не сте се грижили вярно за него през останалото време. Огледайте храстчето. Гъсто ли е, сочни и едри ли са листата? Дали са по цялата клонка, или единствено на върха й?

В интервала на разцвет и при дейната вегетация каланхоето има потребност от в допълнение осветяване – по 12-14 часа в денонощието

Тези условия се поддържат от самото начало, като се изключи интервала на покой. Недостигът на светлина води до издължаване на клонките и доста редуцира времето на разцвет. Но прозорец с южно ревю е рисков през лятото, листата ще прегорят.

Най-комфортната температура за това цвете е 22-28 градуса. Снижаване е разрешено за малко, само че не под 10-12 градуса. Пазете цветето и от течение.

Внимавайте с поливките. Каланхоето има ресурси от влага в месестите си листа и стъбла

Лошо понася преовлажняване на почвата. По-добре да пресъхне, ще се оправи. Може да ви подведе почвата, в случай че не е качествена. Виждате я суха на повърхността, само че в дълбочина е мокра. Това се случва, когато цветето не е пресаждано от дълго време. За каланхоето се употребява универсална торфена примес. Тя ще ви разреши да контролирате влажността.

Торенето на сукулентите не е елементарно

В естествени условия те получават всичко от природата. С препитание може да се наруши развиването им. Ще имат прекадено изобилна зелена маса, а в композиция с дефицит на светлина може напълно да не развият цветоноси.

Първото наторяване се прави незабавно след извеждане на растението от покой. Може да употребявате препарат за коледни звезди. В края на пролетта и през лятото са задоволителни артикули за декоративни цъфтящи растения. Торете един път на 1-2 седмици в интервала на вегетация и спрете по време на покоя.

Подрязването е наложително

Иначе ще имате пръчки с няколко листа на върха. Най-вероятно е на тях да не се образуват цветоноси. Най-добре е да вземете връхни резници от тези растения и да подновите каланхоето. Вкоренете ги напряко в почвата. Периодично чупете връхчетата, с цел да се разклоняват.

Инфо: www.gardenersworld.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР