Каквото и да се случва в здравния сектор винаги става

...
Каквото и да се случва в здравния сектор винаги става
Коментари Харесай

Здравният министър уволни назначения от ПП директор на Пирогов, ГЕРБ го защитиха

Каквото и да се случва в здравния бранш постоянно става въпрос за големи финансови и кадрови ползи, които могат да раздрусат върховете на политиката.

Така е и в този момент, когато здравният министър проф. Христо Хинков (ДСБ) уволни назначения от здравния министър от кабинета " Петко " Асена Сербезова (ПП) шеф на най-голямата незабавна болница в България " Пирогов " - доктор Валентин Димитров. Веднага по-късно ГЕРБ оповестиха, че ще бойкотират работата на Народното събрание поради рокадата.

В същото време министър председателят Николай Денков разпореди незабавни инспекции в огромните държавни лечебни заведения, чийто принципал е министърът на опазването на здравето. Проверките би трябвало да стартират до петък и да открият всички нарушавания и недобри практики в клиниките, а " резултатите да послужат за предприемане на съответни рекомендации и ограничения от страна на Министерството на здравеопазването за възстановяване на ръководството им грижата за пациентите, въз основата на общи и равностойни критерии за всички ".

От документи в Търговския указател излиза наяве, че решението на Хинков за уволнението на Димитров е било взето още на 27 ноември. Вписването му обаче е блокирано от тъжба на Димитров, по която Софийският градски съд е излязъл с избрани на 5 декември. Магистратите споделят, че жалбата е позволена, само че е напълно в пълномощията на длъжностните лица на Агенцията по вписванията да преценяват дали решението на здравния министър Хинков е законосъобразно или не.
Реклама Бойкотът на ГЕРБ
Уволнението на Димитров се трансформира в следващия източник на напрежение сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Веднага след известието на министерството за отстраняването на шефа на " Пирогов " депутати от партията на Борисов, отпред с ръководителя на парламентарната група Десислава Атанасова дадоха брифинг. На него Атанасова разгласи, че народните представители на ГЕРБ няма да поддържат нито един законопроект на държавното управление, до момента в който болшинството не одобри механизъм, по който да се вземат решенията в изпълнителната власт. По думите на Атанасова депутатите от ГЕРБ ще вземат участие единствено в съвещанията, на които се разискват измененията в конституцията.

Изявлението за протеста на ГЕРБ пристигна малко откакто депутатите от партията на Борисов от комисията по бюджет и финанси не се явиха на съвещанието й, на което трябваше да се разискват на второ четене част от данъчните закони. Същото направиха и сътрудниците им от Движение за права и свободи и заради неналичието на кворум съвещанието се провали.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ сподели, че е разговаряла преди този момент с премиера Денков във връзка желанието на здравния министър да уволни шефа на " Пирогов " поради отчета за неприятното финансово положение на болничното заведение и той я уверил, че Димитров няма да бъде сменян. " Започваме да мислим, че някой съзнателно търси провокация. Объркваме се кои са водачите в ПП-ДБ и кой е министър председателят ", сподели Атанасова.

Колегата й Костадин Ангелов, който е ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето пък добави, че министър председателят Денков е прочел отчета и е споделил, че няма нарушавания, които да изискват уволнението на шефа на " Пирогов ". Ангелов позволи, че повода за промяната е разгласяването на случая с някогашния консултант на министъра на защита Тодор Тагарев - Мустафа Емин, който напусна поста си откакто от " Пирогов " изтече информация за оказван напън от негова страна към медици да прегледат болното му дете.
Реклама
Малко след изказването на ГЕРБ с позиция излезе и ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски. " Заявяваме своята цялостна поддръжка за " Пирогов " и призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се отдръпват от интервенция в здравния бранш и кадруване в лечебните заведения, поради персонални свои ползи. ", зявява той, представен от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Поредното напрежение в ръководещото болшинство идва единствено пет дни откакто беше сподавен абсурда сред участниците в сглобката, в основата на който беше също кадрово предопределение в здравния бранш. В средата на предходната седмица ГЕРБ и Движение за права и свободи прокараха в Народното събрание благодарение на " Възраждане " и Има Такъв Народ кандидатурата на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК, макар сериозните възражения на ПП-ДБ. След гласуването от ПП-ДБ сложиха ултиматум на ГЕРБ да отдръпват Мавров и двете обединения да одобряват механизъм, по който да става избора на претенденти за другите регулатори и държавни структури, които Народното събрание би трябвало да утвърди. В последна сметка напрежението беше туширано след лидерска среща предишния петък, след която стана ясно, че ПП-ДБ ще отдръпват шефа на здравната каса Станимир Михайлов, а ГЕРБ - подуправителя Мавров. Партньорите се схванаха и да одобряват механизъм, по който да стават назначенията.
Кой и за какво уволни Димитров?
За това, че проф. Хинков се готви да уволни шефа на " Пирогов " в здравните среди се приказва от лятото. " Пирогов " е четвъртата по приходите болница в България - със 132.5 млн. лева през предходната година, което я прави най-голямата като приход държавна болница в София.

Д-р Валентин Димитров беше ръководител на борда на болничното заведение по времето на ГЕРБ, когато болничното заведение се управляваше от проф. Асен Балтов и благодарение на заеми, средства от европрограми и помощ от страната, болничното заведение закупи актуален тип и беше напълно актуализирана. Проф. Балтов, който е прочут ортопед, беше уволнен и като доктор, и като шеф, а по-късно съдът го възвърне като доктор. Междувременно Балтов прекара един депутатски мандат в Народното събрание и се върна да оперира.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР