Какво всъщност беше ВКР? Или Трето управление на Държавна сигурност.Това

...
Какво всъщност беше ВКР? Или Трето управление на Държавна сигурност.Това
Коментари Харесай

Няма такива гадове! Разкриха какво е общото между дядото на Терзиев и тъста на разстреляния Илия Павлов

Какво в действителност беше Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС)?
Или Трето ръководство на Държавна сигурност.Това беше люпилня за принудително рекрутиране на напълно млади и неопитни български младежи.
Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) е вербувало повече хора, в сравнение с другите ръководства и отдели на Държавна сигурност. Поне в годините на „ зрелия социализъм “. Просто след казармата са предавали вербуваните на „ цивилните “ служби.
За първи път осъзнах това още преди да избягам от България. Един мой другар ми се изповяда и ми описа по какъв начин са го вербували в казармата. Направил някакво дребно нарушаване (кой от бойците не е правил). И идват ВКР-ейците. И му споделят, че ще го вкарат в ДИСЦИПА, в случай че не стартира да им служи. А това беше най-страшният затвор.
И забележете какъв брой йезуитски е било направено всичко. Не го карат да доносничи против своите другари редови войници, а против офицерите и старшините. Уж… с цел да му бъде чиста юношеската съвест. И по-късно е идвало страшното.
Скоро след уволнението при него е отивал офицер от другите отделения. И бедното преди малко уволнило се от казармата момче е насила към този момент да доносничи за своите другари. Попаднало към този момент в клопката на Държавна сигурност по какъв начин да постъпи?
Моят другар се е побъркал. Нужна е била психиатрична помощ. Временната болест го е избавила.
Но другите? Чак след измененията разбрах за мащабите на това злочинство.
Наистина са доста вербуваните в казармата от Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС).
Някои обясниха обществено по какъв начин са били вербувани… не желая да разтварям раните им… дано те да опишат още веднъж в случай че имат сили.
Но за мен няма никакво подозрение, че Трето ръководство беше измежду най-мракобесните в системата на Държавна сигурност.
И не ме разбирайте погрешно! Това не е против Васил Терзиев, чийто дядо е бил 20 години закрепостен шеф на това ръководство. Нито даже против Илия Павлов, който получи подтик в бизнеса от наследника на военачалник Терзиев – военачалник Чергиланов, негов тъст.
Това е стон в отбрана на тези млади момчета. Защото не те, а генерали като Терзиев и Чергиланов са същинските виновници.
Мъчно ми е за хилядите или десетки хилядите момчета с погубена младост.
Пък вие гласувайте по съвест на кметските избори в София.
Коментар на Константин Мишев за faktor.bg
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР