Какво търси митрополит Гавриил Ловчански в Цетине на церемонията за

...
Какво търси митрополит Гавриил Ловчански в Цетине на церемонията за
Коментари Харесай

Това пряко подкопа българския национален интерес

Какво търси митрополит Гавриил Ловчански в Цетине на церемонията за интронизиране на нов митрополит на Сръбската черква в Черна гора, и още повече - за какво влиза в съслужение с йерарсите на СПЦ? Тази интронизация е извънредно спорен акт, който раздели и изправи в изострен спор две страни на черногорското общество една против друга - последователите на черногорската самостоятелност и поддръжниците на черногорския васалитет на Сърбия.

Това написа в личния си профил известният политолог проф. Огнян Минчев. " Задава ли си Гавриил въпроса какво бъдеще на връзките сред България и Черна гора залага със своето наличие и съслужение? Ние знаем, че Гавриил е най-промосковския архиерей на БПЦ и по всяка възможност извършва още веднъж кремълски внушения и разпоредби за пътуването си до Цетине. За страдание, с този си акт той директно подкопава българския народен интерес ", написа проф. Минчев и акцентира: Сърбия възроди своето надменно държание на квази колониална мощ в района на Западните Балкани и държанието на СПЦ с показната обществена интронизация на митрополит в Цетине показва точно тази квази имперска упоритост на Белград.

Според него " Сърбия е главен геополитически съперник на България в новата история на Балканите и в случай че Гавриил избира да не помни това, подкрепяйки сръбския колониализъм, той ще би трябвало да заплати цената на презрението, което поддръжниците на българския народен интерес закономерно ще изпитват към него ". " Оправданието, че това са църковни, а не политически връзки няма да свърши работа на ловчанския митрополит. Това държание е редно да бъде наказано от Синода на БПЦ, в случай че неговите архиереи желаят да запазят духовна и гражданска легитимност в личната си страна и измежду личния си народ ", написа още проф. Огнян Минчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР