Какво свързва испанския град Барселона и горнооряховското село Драганово? На

...
Какво свързва испанския град Барселона и горнооряховското село Драганово? На
Коментари Харесай

Какво е общото между Барселона и село Драганово? ВИДЕО

Какво свързва испанския град Барселона и горнооряховското село Драганово? На двете места хора с огромно въображение са основали живописни божествен градини, които придвижват посетителя в един баснословен свят. Всички сме чували за каталунския проектант Антони Гауди.

В Барселона приказният парк “Гюел” наподобява по този начин - цветовете извират отвред, а разходката по алеите цялостни душата с хубост. Заредени с блясъка на испанския проектант Гауди, отиваме в село Драганово, където един дом се отличава внезапно от всичко в близост. Дворът на Димитър Бочков грее в цветовете на дъгата. Фина мозайка е озарила всеки ъгъл и припомня до най-малкия подробност на Гауди. "Правя го за мен, за децата, да идват и да се радват ", сподели Бочков пред камерата на "Събуди се ".

Той в никакъв случай не е бил в Барселона. Не е виждал онлайн творчеството на Гауди, само че е пресъздал доста от него с удивителна точност. На очи незабавно се набива емблематичният змей, който посреща посетителите в парк “Гюел”.

"Половин година съм му правил единствено скелета. Бях го поставил на един фундамент от дърво изработен. Много трудоемко, само че въпреки всичко аз не съм скулптур. Нямам визия размер по какъв начин се реализира. Те го учат и го знаят. Просто на око ", съобщи Димитър.

Работата напълно не е елементарна. За всеки подробност Димитър Бочков се съветва с книги и фотоси. Преди грубото стъкло, керамиката и гранитогресът да придобият форма, строителният механик прави сметки и точни чертежи. "Опитал съм се да спазя цветовете и разположението на плочките на пейките ", сподели още Бочков.

Сядайки на цветните пейки в двора, се открива панорама към симпатична беседка, също декорирана в жанр “Гауди”. "С годините мераците понижават да посетя "Гюел ". Аз виждам това, което ми го е видяло окото, да го направя. Има хора, които рисуват, пишат стихове, романи. Аз съм решил това да направя и то е в мен. Знам по какъв начин да го направя ", добави Димитър Бучков.

Майсторът е посветил на своето занятие последните 3 години. Продължава да чертае и да рисува приказния свят в своя двор. Един от последните му шедьоври е 80-килограмовата комбинация, която краси тавана на беседката. "Имам един въртящ се стол. Синът ми щеше да става пианист. И му бяхме купили въртящ се стол. Слагам го тук на скелето, и развъртвам, развъртвам ", съобщи Бучков.

Перлата в сърцето на село Драганово към този момент радва единствено Димитър и фамилията му. Майсторът на цветовете обаче ще посрещне с усмивка всеки, който изиска да се потопи най-малко за малко в света на приказките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР