Какво се случва от натискането на бутона Поръчай до пристигането

...
Какво се случва от натискането на бутона Поръчай до пристигането
Коментари Харесай

Българският лидер в логистиката за е-търговия планира да приключи годината с придобивания в 4 държави

Какво се случва от натискането на бутона " Поръчай " до идването на куриера с пратката - за елементарния консуматор целият развой остава незабележим и наподобява елементарен дори и когато онлайн магазинът се намира в друга страна. Зад всяка сполучливо доставена поръчка обаче стои комплициран развой, който би трябвало да се случва по най-хубавия за продавачи и купувачи метод. Международната логистика за електронна търговия е област, която се развива доста динамично и една от фирмите, която сега уголемява наличието си на европейския пазар, е българска.

Става дума за основаната в Русе euShipments, която преди дни разгласи първото си интернационално придобиване - на мажоритарния дял в хърватския водач в доставките и логистиката Pick & Pack. Пред Money.bg изпълнителният шеф на българската компания Светлозар Димитров разгласи, че това е единствено първата стъпка от планувани няколко огромни покупко-продажби на разнообразни пазари в Европейски Съюз през тази година.

Лидер край Дунава

euShipments е от над 10 години на пазара. Тя оперира мрежа от 12 фулфилмънт центъра на стратегически места в множеството европейски страни.

Основният ѝ център е в Русе, само че през 2022 година компанията удвои потенциала си с нов личен склад в Будапеща.
 BlackPeak Capital влага до €7,5 милиона в българската платформа euShipments
BlackPeak Capital влага до €7,5 милиона в българската платформа euShipments

Набраният капитал ще бъде употребен за ускорение на растежа

euShipments работи с над 40 куриерски компании и по този начин обезпечава над 600 метода на доставка. Към момента тя има над 450 клиенти, като е обработила единствено през предходната година съвсем 2 млн. колета.

През предходната година euShipments притегли инвестиция до 7,5 млн. евро от фонда BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund. BlackPeak Capital е стратегически сътрудник на логистичната компания.

" Най-големият плюс за онлайн търговците е, че се работи с един-единствен логистичен сътрудник " изяснява Светлозар Димитров, като акцентира, че клиентите на euShipments могат да разчитат на умел екип и добре подбрани сътрудници за т.нар " последна миля " на доставка - без значение дали стартовата точка е някой от центровете на компанията, или е адресът на онлайн магазина: " В края на всеки регистриран интервал онлайн търговците получават 1 фактура, 1 списък, както и споделят по всички логистични проблеми с 1 сътрудник ".

Pick & Pack & какво следва?

" След сключване на договорка с BlackPeak Capital преди към година, стартирахме подготовка по осъществяване на нашата Buy & Build тактика. (...) В Pick & Pack видяхме извънреден капацитет за развиване, в Хърватия като пазар и към днешна дата член на Еврозоната - също ", показва Димитров.
 Снимка 603162
Източник:

Pick & Pack ще продължи да оперира като обособена компания в партньорство с euShipments, като ще бъдат синхронизирани предлаганите услуги, интеграции и дестинации.

Навлизането на хърватския пазар е стъпка от по-голямата тактика на българската компания. " В момента с Ангел Стефанов от BlackPeak Capital, който е част от борда на шефовете на euShipments, водим усилени договаряния с други три компании за придобиване на забележителен дял от тях. Тези три компании са в три разнообразни страни от Европейски Съюз, в които оперираме сега, тъй че с вероятно придобиване ще можем да сме още по-конкурентни на тези пазари. Силно се надявам в границите на 2023 година да успеем да затворим и трите покупко-продажби ", декларира изпълнителният шеф на euShipments.

Пандемията мина, растежът - не

Много компании в софтуерната сфера (включително - и електронната търговия) реализираха голям растеж по време на пандемията, когато милиони хора се оказаха затворени по домовете си и се постановяваше да работят, пазарят и да се забавляват в домашни условия. Постепенното унищожаване на противоепидемичните ограничения, усложненията по веригата на доставки и инфлацията обаче удариха тежко - доста компании се наложи да освобождават хиляди чиновници, а цели бизнес модели се оказаха под сериозна въпросителна.
 Новият модел за онлайн търговия, който усилва доста броят и размера на поръчките
Новият модел за онлайн търговия, който усилва доста броят и размера на поръчките

Изцяло българската компания следва образеца на водачи в сегмента

Димитров остава оптимист: " Противоепидемичните ограничения забързаха по този начин или другояче генерираните огромни растежи в eCommerce сферата. В момента българската районна, европейската и, като цяло, международната стопанска система са подложени на различен вид фактори - продължаващия боен спор в Украйна и извънредно засилената инфлация. Това ще докара до леко закъснение в темповете на развиване на електронната търговия, само че това е бранш, който изрично ще продължи да пораства по-бързо от всички останали стопански браншове ".
 Amazon стартира най-големите съкращения на личен състав в историята на компанията
Amazon стартира най-големите съкращения на личен състав в историята на компанията

Американският онлайн търговец на дребно има намерение да уволнени 10 000 души

По думите му euShipments е " огледало на протичащото се " в целия бранш, като през предходната година всеки от клиентите на компанията е почнал да продава на нови интернационалните пазари, а от ден на ден онлайн търговци търсят приближен логистичен сътрудник за интернационалните продажби. " Докато през 2021 обработихме и изпратихме 825 000 колета, то за 2022 цифрата е над 1 800 000 ", показва Светлозар Димитров.

С сходен растеж на бизнеса не е чудно, че на euShipments несъмнено не липсва упоритост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР