Какво се случва, когато една нова професия силно се развие

...
Какво се случва, когато една нова професия силно се развие
Коментари Харесай

Клуб на кибер можещите

Какво се случва, когато една нова специалност мощно се развие и от нея има все по-голяма потребност? Прави се клуб, който дава опция на хората, ангажирани в тази сфера, да се срещат и да обменят хрумвания. Това е класическата режисура, която даде живот и на новия КиберКЛУБ. Визията за неговото развиване през 2023 година бе обрисувано на Cyber Kick OFF Party, проведено през януари в София. Събитието срещна необятен кръг представители на кибер общността, към него се причислиха и участници от разнообразни нововъзникващи софтуерни браншове като дронове, изкуствен интелект, роботи, виртуална действителност. Водещи сътрудници в тази самодейност са Клъстерът за интеграция на нововъзникващи технологии, Клъстерът за изкуствен интелект, ISACA Sofia Chapter и Cyber Security Talks Bulgaria.
Посоката
Целта на този КиберКЛУБ е да има място, където да водим мултидисциплинарен разговор и да натрупваме експертиза. Клубът ще гради свои филиали първоначално с Лондон и в Цюрих. Ситуацията не тези три места е радикално друга, което прави забавен и мечтан обменът на опит. Тази организация е привлекателен център за самостоятелни експерти, за компании, университети, представители на неправителствения бранш, осведоми Антон Пулийски, управител на общностите в КиберКЛУБа. И един персонален съвет от него: „ В България визията за киберсигурност е, че е нещо ужасно, което върви със суперзаплата. Ако нямате предпочитание цялостен живот да учите – по-добре не се захващайте тъкмо с това. Тръгнете ли единствено от избора на високоплатено професионално направление, няма да останете дълго в областта на киберсигурността “,
Нейно величество Държавата
Често чуваме, че е по-добре страната да не пречи, в сравнение с да се занимава с това, което прави бизнесът. Но пък за хора като мен, пристигнали от бизнеса в държавното ръководство, единственият метод да променим това, е като помогнем на страната. Но по какъв начин става това? Чрез общности, които работят взаимно с университетите и с институциите. Колкото повече общи начинания има, толкоз по-голяма резистентност ще се сътвори, твърди зам.-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов. Според него без киберхигиена към този момент е немислимо. Но анкета измежду 70 компании от разнообразни сфери сподели, че 60% от тях не вършат проби за сигурност на системите си, въпреки 44% от тях да са били обект на хакерски офанзиви – главно ransomware и fishing. Нивото на офанзивите през 2022 година по отношение на година по-рано е повишено с над 20%. Ако 60% от фирмите не тестват системите си за киберсигурност, то би трябвало да стартираме диалога изначало. Към Министерството на електронното ръководство през януари се сътвори Консултативен съвет на ICT общностите. Така на държавно равнище ще се построява просвета на работа, която подсигурява сигурността. Опазването на персоналните данни на клиентите и сътрудниците, на жителите е от особена значимост и за компаниите, и за институциите.
Училище за дребни и огромни
Преди 11 година щерка ми потегли в първи клас. Тогава разбрах, че щом има смарт телефон, би трябвало да има базови привички за киберхигиена. Така създадохме авторска просветителна стратегия, създадена особено за деца, само че и за техните родители и дейни възрастни хора. За тази своя задача взехме решение, че читалището е подобаващото място. Събрахме се група мечтатели. Направихме учебно заведение по киберсигурност в трамвая, само че организирахме и FineDays за бизнеса и предпазването му от хакерски офанзиви, в ход са редица начинания, споделя Ясен Танев от Safer.bg.
Инструменти
Cyber Security Talks провежда всеки втори вторник от месеца изцяло безвъзмездни събития за експерти от тази екосистема, които професионално да си взаимодействат в трите детайла -  хрумвания, общественост и място. Това е метод да се споделя и де се намират съидейници. Най-важната част са хората, без които този мотор на ентусиазма няма по какъв начин да се задвижи, споделя Павел Георгиев.

За да се подсигурява сигурност, контролът е основен. Отговорното отношение към технологиите и осведомителните системи може да става благодарение на организация като нашата, която има знанието и инструментариума, методологията, сертификационните стратегии в ръководството на риска, твърди Владимир Кавалов от ISAKA Sofia Chapter.
Как се основават фрагменти
Обединихме се с концепцията да създадем нещо, което го няма на пазара и което съединява в едно няколко разнообразни решения. Разбрахме, че взаимоотношението е ключът към триумфа, а хората са най-ценният актив. Важно е да се основават и нужните експерти, като правилният метод е експерти от практиката да работят с университетите, счита Кирил Григоров  от CyberOne.

Всяка система може елементарно да бъде пробита, много по-трудно е да се подхващат нужните деяние за отбрана на осведомителните активи на една организация. Затова желанието ни е да се разширят тренингите, свързани с осведомителната сигурност, акцентира Радослав Милчев от Българската асоциация за развиване на знанията за осведомителните и информационни технологии (БАРЗИКТ) и учител във Факултета по индустриални технологии в ТУ-София. „ Периодично организираме отворени лекции по разнообразни тематики, свързани с киберсигурността. Работим в тясна връзка с бизнеса, по този начин студентите се допират до на практика решения посредством забавни демонстрации “, е работещият модел на доцент Агата Манолова от Факултета по телекомуникации на ТУ-София,
Свързаност
Вярваме, че положителната отбрана на данните се получава освен с антивирусна стратегия, а има доста вектори за сигурността на данните. Мултидисциплинарността се реализира с многосвързаност, която от своя страна може да се получи единствено с сходно широкомащабно другарство, счита Иван Дудин от Acronis. Миглен Евлогиев от Българската фондация за киберсигурност описа по какъв начин той влиза в тази ниша, още когато няма никакви регулации за киберсигурност: „ По това време даже не можехме да си представим, че ще пристигна ден това да е специалност. Темата за киберсигурността стана наша пристрастеност от дребни, когато даже нямаше кой да ни покаже правия път в тази сфера. Фондацията е метод да допринесем със своя опит секторът да се развива “.
С необятен периметър
Димитър Рангелов основава Mechatronics & Robotics Club и с сътрудници осъществят планове в няколко страни. Работят с университети и с експерти от разнообразни сфери. Момчил Алексиев от VR Lab BG е един от будителите на VR общността. От 2012 година развива технологията, а VR Lab BG се появява, с цел да може да става продан на хрумвания по тематиката.

Иновации и работещи решения се основават с отлична експертиза, заключи Кристина Ескенази, създател на КиберКЛУБа и водеща на събитието. Подстрекателство от общността е в края на годината или през идната да бъдат раздадени първите награди.
Текстът е част от бр. 113 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР