Какво е Neo QLED и защо трябва да запомним това

...
Какво е Neo QLED и защо трябва да запомним това
Коментари Харесай

В какво се превръщат телевизорите

Какво е Neo QLED и за какво би трябвало да запомним това име?
Хайде да си поговорим за историята на положителния остарял тв приемник. Той се промени много от оня миг преди 94 години, в който фермерското момче-чудо Фило Фарнсуърт показа първата електронна телевизионна система. Оттогава технологиите на телевизионните екрани се трансформираха радикално, като последните 20 години донесоха повече промени, в сравнение с през целия XX век. През първото десетилетие на нашето столетие пясъците на времето погълнаха телевизионната технология на нашите дядовци – електроннолъчевата тръба (на британски: CRT – Cathode-Ray Tube). Чисто и просто LCD екраните станаха толкоз положителни и евтини за произвеждане, че не останаха никакви аргументи за потреблението на тв приемници с кинескопи (почивайте в мир, остарели образни другари).

Ако превъртим лентата малко напред, най-важното събитие за тв приемниците през миналото десетилетие бе раждането на технологията QLED (quantum dot LED – светодиоден екран с квантови точки). Въпросните квантови точки са изкуствено основани нанокристали от полупроводников материал, които намират приложения в доста области. Наричат се " квантови ", тъй като са толкоз дребни, че за тях стартират да работят квантовите резултати. Основното им свойство е, че когато бъдат осветени излъчват светлина с друга дължина на вълната (т.е. цвят). Конкретният цвят зависи от размера на частиците – колкото по-малки са, толкоз по-синя светлина излъчват. И назад, с увеличение на размера на квантовите точки тяхната светлина се доближава към алената част на спектъра. Тази тяхна специфичност разрешава извънредно акуратен надзор върху предаваните цветове.

В този ред на мисли QLED екраните са идната еволюционна стъпка в развиването на така наречен LED тв приемници (LCD екрани с LED подсветка), като в " сандвича " на LCD панела е прибавен филм с квантови точки. Резултатът от това е, че QLED екраните имат ненадмината бляскавост, бездънен контрастност и необятна палитра от идеално дефинирани цветове. Тези екрани могат да възпроизведат всеки цвят, който може да бъде уловен от човешките очи. Тук е моментът да създадем ангажимента, че QLED не е нормалното генерично име на технология. То е бранд, притежаван от компанията с най-сериозен принос за въвеждането на квантовите точки в екраните – Samsung. Традиционният водач в продажбите на тв приемници създава и усъвършенства технологията най-малко от 2015 година и вкарва марката QLED през 2017 година

Неусетно стигаме до актуалната година. Наскоро Samsung показва новата технология, която се обрисува като една от най-значимите нововъведения при тв приемниците за последното десетилетие. Традиционната QLED технология е надградена с няколко детайла, които радикално " трансформират играта " с качеството на изображението. Една от новостите е, че подсветката се състои от MiniLED (да не се бърка с micro LED) диоди, т.е. светодиоди, които са с нова архитектура и доста по-малък размер. Това ги прави микроскопични и разрешава подсветката да се състои от доста повече на брой Mini LED чипове, в сравнение с с естествените LED диоди.

В композиция с технологията Quantum Matrix, това обезпечава на Neo QLED тв приемниците извънредно акуратен надзор върху осветяването. Резултатът е коренно решение за един от класическите проблеми на LED подсветките – приключването на светлина към места, на които не би трябвало да бъде. Така тъмните зони на екрана си остават тъмни, а светлите стават по-ярки. В допълнение Mini LED обезпечава още по-висока бляскавост и фини елементи в светлините и сенките за идеална HDR картина. Желан непряк резултат е и увеличението на зрителния ъгъл.

Зад кулисите инженерите на Samsung са добавили и сериозна изчислителна мощност. Минималната резолюция на QLED тв приемниците е 4K и въпросът с възпроизвеждането на наличие с по-ниска резолюция е решен коренно. Процесорът за обработка на изображения Neo Quantum употребява изкуствен интелект за мащабиране на картината – една невронна мрежа при 4K резолюция и 16 невронни мрежи при 8K. Резултатът е, че изходният материал " излиза " с невъзможни преди този момент елементи. От потребителска позиция това значи, че можем да забележим старите си DVD филми по този начин, както не сме ги виждали в никакъв случай.

Ако излезем отвън технологиите за образно угощение, в тв приемниците виждаме наклонност към ловко предефиниране на ролята, която тези устройства играят в живота ни. Това е реалност, в това число в подтекста на новата нормалност след пандемията, в която хората работят повече в домовете си. Neo QLED тв приемниците включват редица Smart функционалности, които ги трансформират в интелигентен домакински център за работа, онлайн образование и занимания, в това число за видео игри и поточно аудио и видео. Изключително елементарно е да вземем за пример тв приемникът да бъде употребен като екран за компютър, смарт телефон или друго устройство. Чудесна концепция за домашния офис е интеграцията с Гугъл Duo, която трансформира тв приемника във видеоконферентна система, както и много практичният достъп до MS Office 365 през браузър.

Иначе казано, с цел да употребявате всичко, което оферират интернет и актуалните цифрови технологии са ви нужни един Neo QLED тв приемник, мишка, клавиатура и джойстик. Добро естетическо допълнение към целия пакет е и минималистичният дизайн с съвсем невидима рамка. Всичко това е реалност в Neo QLED тв приемниците с 8К (QN800, QN900) и 4K резолюция (QN85, QN90, QN95), които са на пазара и в България. Тези устройства доста припомнят на потребления от Марти Макфлай футуристичен тв приемник в холивудската продукция " Завръщане в бъдещето 2 ". Това е още едно доказателство, че живеем в бъдещето.
 
Автор: Начо Стригулев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР