Какво е настоящото състояние на американската икономика и кои са

...
Какво е настоящото състояние на американската икономика и кои са
Коментари Харесай

Проф. Асен Асенов: Пандемията, отношенията с Русия и с Китай - неизвестните пред икономиката на САЩ

Какво е актуалното положение на американската стопанска система и кои са най-големите провокации пред нея? 

Проф. Асен Асенов е учител по стопанска система в Американския университет във Вашингтон и следи от близко икономическите и политическите процеси в американското общество. Пред БНР той разяснява:

" Ниската известност на американския президент, методът, по който Джо Байдън се оправя с стопанската система, високите инфлационни процеси, които основават проблеми, това са  аргументите, заради които въпросите, свързани с американската стопанска система, ядосват Байдън ". 

По думите на проф. Асенов разноските, невижданите тласъци и паричната политика на ниски лихвени проценти са в основата на увеличение на цените и в Съединени американски щати, и в света. 

" Предстои качване на лихвените проценти, отсам ще се покачат разноските по заеми и хората ще се замислят дали да харчат пари, които не са проработили.  Покачването на лихвените проценти има за цел да понижи търсенето и да намали инфлацията, да увеличи тласъците хората да пестят . Работните заплати в Съединени американски щати се повишиха, само че това не се вижда сега, в който отидеш да пазаруваш ". 

В предаването " Нещо повече " той уточни забавен развой на пазара на труда в Съединени американски щати - хората не желаят да се върнат на работното място отпреди пандемията, а желаят да си работят у дома или в покрайнините на огромните градове, а това основава проблем за работодателите по какъв начин да намерят служащи и какви условия да им предложат. 

Големите незнайни пред стопанската система на Съединени американски щати са ходът на пандемията, развиване на връзките с Русия и с Китай. 

" Публична загадка е, че сега има огромна асиметрия сред износа на Съединени американски щати към Китай - над 100 милиарда $, и вноса, който е над 400 милиарда $

Интервюто с проф. Асен Асенов можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР