Какво да правим с метаболитните нарушения, обясняват експерти. Развитието на

...
Какво да правим с метаболитните нарушения, обясняват експерти. Развитието на
Коментари Харесай

Какво да правим с метаболитните нарушения?

Какво да вършим с метаболитните нарушавания, изясняват специалисти. Развитието на метаболитния синдром се въздейства от генетична предразположеност, възраст, хранене, метод на живот, физическа интензивност. Ако някой от фамилията има податливост към струпване на мазнини в региона на талията, би трябвало да се вземат съществени ограничения за попречване на риска от развиване на метаболитен синдром.

Масовият проблем на международното население през днешния ден е метаболитният синдром, който включва нарушаване на метаболитните процеси, съществуване на наднормено тегло (като правило), отлагането на непотребни мазнини или натрупването на вода в подкожната тъкан. Той също включва метаболитни нарушавания в костите, а точно: калций, фосфор, в някои случаи – развиването на остеопороза. Често метаболитният синдром е като предходник на диабет вид 2, сърдечни, съдови и редица други болести.

Какво да вършим с метаболитните нарушавания?

Както към този момент споменахме, метаболитният синдром върви ръка за ръка с позитивната динамичност на затлъстяването.

Този синдром се демонстрира, както следва:

наддаване на тегло и отсрочване на непотребни мазнини, основно в региона на корема,

повишение на кръвното налягане (по-високо от 135/85 mm Hg),

повишение на равнището на мазнини (липиди) в кръвта (нивото на триглицеридите в кръвта на празен корем от 150 mg / dl и повече),

нарушаване на метаболизма на захарта,

ниски равнища на „ добър “ холестерол (холестерол с висока плътност) в кръвта и повишение на равнищата на „ неприятния “.

Ако се виждат даже три от горните признаци, съществува заплаха от метаболитен синдром и вследствие на това вероятността от напредване на диабет и болести на сърдечносъдовата система. Вторични признаци на метаболитния синдром са: нараснал вкус, жадност, известна отмалялост, зной.

Кой е изложен на риск?

Развитието на този синдром се въздейства от генетична предразположеност, възраст, диета, метод на живот, физическа интензивност. Пациенти, които демонстрират податливост към струпване на мазнини в региона на корема, имат генетично висока възможност за напредване на метаболитния синдром. Мастните натрупвания в тази област значително не са подкожни, а коремни (или висцерални), които се намират във вътрешните органи и съставляват характерна заплаха за здравето.

Защо? Той може да генерира хормонална интензивност в тази област, която предизвика биохимични реакции, водещи до метаболитен срив. В същото време, чувствителността на организма към инсулина понижава и секрецията на „ неприятния “ холестерол се усилва. Холестеролните плаки се натрупват в артериите и водят до нарушено кръвообращение, нараснало кръвно налягане и сърдечни болести.

Как да предотвратим развиването на метаболитен синдром? На първо място, би трябвало да преразгледате метода си на живот в интерес на здравословното хранене и систематичната физическа интензивност.

Не е целесъобразно изрично да се минава към храна от растителен генезис, защото последната не обезпечава нужните минерали, витамини, аминокиселини. Диетата би трябвало да съдържа източници на протеини, само че без наличие на нездравословни мазнини. Те включват пилешки и пуешки гърди, морска риба, нискомаслени млечни артикули, яйчен белтък. Протеинът в диетата ще обезпечи продължително чувство за задоволеност.  Преминавайки към растителна диета, съществува риск от наддаване на тегло още повече заради неналичието на съществени субстанции, а точно протеин, който идва с месота.

За пациенти с този синдром, които са отказали месни артикули, е целесъобразно да се вкарат в менюто яйца, млечни и зърнени храни, риба, сирене.

Сега дано поговорим за намаляването на „ неприятния “ холестерол в кръвта, който е директно обвързван с натрупването на мазнини. Това е разследване от необразована хранителна обработка на продуктите, а точно пържене в растително масло; съществено ограничение на холестерола с храната. В този случай самият черен дроб стартира да създава „ неприятен “ холестерол. В тялото холестеролът е предходник на секрецията на полови хормони (естроген, прогестерон) и хормони за облекчение на болката. Следователно, човек самичък излага личното си тяло на страдалчество.

Сега за сладките. Не е неразрешено да хапнете парче торта за празник, само че не и да имате непрекъснато такива артикули у дома. Ако желаете нещо сладко, можете да хапнете лъжица мед.

Има смисъл да се вкара ябълков оцет в диетата: той е богат на калий, йод и други минерали, които са незаменими в метаболитните механизми.

Как да употребявате ябълковият оцет?

Разредете 1-2 чаени лъжички в чаша вода, прибавете 1 чаена лъжичка мед и пийте заран и вечер. Ябълковият оцет се приема в продължение на 14 дни, след което би трябвало да извършите пауза за една седмица.

При метаболитен синдром можете да приемате билкови медикаменти. Те би трябвало да бъдат определени самостоятелно, като се вземат поради съществуващите болести.

Прием на течности. Препоръчително е да пиете вода на дребни порции (100-120 ml) в интервалите сред храненията. Обемът на водата приблизително дневно: 1,5-2 литра през зимата и до 3 литра през лятото. Взема се поради и водата в чайове, компоти, супи. По-добре е да пиете черен чай, а кафето – с мед, захар, щипка канела, кардамон и други

Тежките диети водят до струпване на мазнини. Ако се пробвате да отслабнете, тежките диети, които дават временен резултат и в последна сметка, качват още по-сериозни килограми, не са доста добър вид. Има смисъл да организирате здравословна закуска заран, която ще обезпечи калории за дълъг интервал от време. Например, каша от ечемик, овесена каша и други зърнени храни (150 г), може и с варено яйце. Подходящи са твърда паста или риба, изпечена със зеленчуци. Свежите салати са за предпочитане следобяд. Можете да хапнете сандвич не по-рано от 2 часа след хранене.

Не би трябвало да си лягате с възприятие на апетит, а 2 часа преди лягане можете да ядете задушени зеленчуци, салата, кисело-млечни артикули, пилаф. Основното предписание: храната е честа и на дребни порции, по 100-150 г всяка, не повече от всеки 2 часа.

Интензивното придвижване е зложелател на затлъстяването. Необходимо е да отделяте 60 минути за физическа интензивност на ден. Подходящи са бързо вървене, плуване, колоездене. Ако работите в офис, правете 5-10 минутни загрявки.

Правилното хранене, в тандем с рационална физическа интензивност, е ключът към вашия триумф. Но е допустимо да премахнете нежеланите натрупвания на вътрешни мазнини, като се консултирате с ендокринолог или диетолог.

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР