Какви са възможните хипотези за управлението на страната - пред

...
Какви са възможните хипотези за управлението на страната - пред
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Без министерски оставки няма как да се тръгне към ремонт на кабинета

Какви са вероятните хипотези за ръководството на страната - пред Българска национална телевизия разяснява специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

" Без министерски оставки няма по какъв начин да се тръгне към ремонт на кабинета. Министрите вземат участие в персонално качество, те са определени от Народно събрание, няма значение коя политическа партия ги е предложила ", съобщи той.

Ако Народното събрание откаже да гласоподава новите кандидатури за министри, това значи лакмус за опозицията, която незабавно ще внесе избор на съмнение, счита професорът.

" Няма ограничавания в Конституцията за това какъв брой пъти могат да бъдат препоръчани министри, само че когато един път един министър председател предложи и Народното събрание откаже да му гласоподава кандидатурите за министри, това на всички места в страните с парламентарно ръководство значи подаване на оставка. "

Това обаче не значи безусловно предварителни избори.

" Още един път ще бъдем изправени пред член 99 от Конституцията - президентът би трябвало да стартира съвещания. Ако се преструктурира политическото пространство и се образува нова коалиция, би могъл същият парламент да излъчи ново държавно управление, като още веднъж първият мандат ще бъде показан на първата политическа мощ. "

Дори Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България удържат обединението, те няма да имат постоянна политическа поддръжка и ще разчитат на плаващи болшинства.

" Правителство на малцинството може да продължи единствено в случай че вкара една нова политическа и законодателна стратегия, които да бъдат подкрепени от Народното събрание. Проблемът на актуалната коалиция е, че нито политическа стратегия беше импортирана в Народно събрание, нито пък законодателна. Погледнете какъв брой законопроекта са минали през Народното събрание и какъв брой закона са признати ", изясни конституционалистът.

Сценарият с предварителните избори наесен сме го играли повече от един път, разяснява още той.

" При мандата на президента Плевнелиев беше много разтегната процедурата, с цел да не бъдат изборите през август. Отидохме края на септември, мисля дори октомври месец. "

В момента, в който минат изборите, всяка политическа партия - без значение дали от болшинството или опозицията - стартира да се готви за идващия избор - такива са разпоредбите на политическата игра, заключи проф. Киров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР