Какви са ресурсите за окомплектоване, снабдяване и обучение на запасни,

...
Какви са ресурсите за окомплектоване, снабдяване и обучение на запасни,
Коментари Харесай

Как ще се проведе мобилизацията в Русия - Анализи и Коментари

Какви са ресурсите за окомплектоване, доставяне и образование на запасни, какъв брой време ще отнеме набирането на 300 000 души, по какъв начин това ще се отрази на хода на бойните дейности, описват военни специалисти и правозащитници.

на „ Важни истории “ от 21-ви септември. „ Важни истории “ е самостоятелна съветска интернет медия, профилирана в провеждането на журналистически следствия. Редакцията е в Латвия.

Кой ще бъде обиден от " частичната готовност "

В обръщението си към обществеността Путин даде обещание, че ще бъдат призовавани единствено тези, " които са мобилизационно задължени, и на първо място тези, които са служили във въоръжените сили и имат избрани военни специалности “.

Министърът на защитата Сергей Шойгу посочи, че ще бъдат мобилизирани главно мъже, които имат военен опит, само че в указа на президента не се конкретизира обсега на мобилизацията.

Военни специалисти и правозащитници са единомислещи, че указът за готовност е дефиниран допустимо най-широко: той не лимитира кръга на тези, които могат да бъдат обхванати в мобилизацията. " В указа няма краен период или брой на плануваните за готовност, тъй че ще активизират, тези които не могат да се освободят ", счита военният специалист Павел Лузин.

Военни анализатори от екипа на Conflict Intelligence Team (CIT) споделят същата оценка: „ В указа на президента не са посочени изключения. Не е посочено нищо за военнослужещите по контракт, за наборните бойци. Не е указан съответно и броят 300 000 запасни, които се възнамерява да бъдат мобилизирани. Не се показва категорично, че студентите няма да бъдат призовани. Оказва се, че всеки може да бъде мобилизиран, всичко останало са единствено думи “.

" Те ще се опитат да призоват хора с военна компетентност, тъй като никой няма потребност от хора, които не са отбили военната си работа. Смятаме, че преди всичко ще бъде привлечено по-младото потомство, на възраст до 30-35 години ", споделят анализаторите на CIT.

" Сега Шойгу афишира, че се чака да бъдат мобилизирани 300 хиляди души, само че по-късно може да има втора вълна, никой не подсигурява, че тези 300 хиляди души ще са последните. Шойгу споделя, че ще бъдат призовавани единствено тези, които имат военен опит, само че какво ще се случи в реалност, не е известно. Не бих вярвал на думите на Министерството на защитата сега ", споделя Сергей Кривенко, шеф на правозащитната група " Гражданин, войска, закон и ред ".

Според военния специалист Юрий Фьодоров, Русия просто не разполага с 300 000 души с военен опит, които да активизира сега. " Около 60 000 души са минали през двете чеченски войни. Основно те са редови войници, а редниците могат да бъдат мобилизирани до 35-годишна възраст, а войната е завършила преди съвсем двадесет години. Така че с опита от чеченските войни могат да бъдат мобилизирани единствено офицери. Има хора, които са служили във войната в Афганистан, само че тя е завършила преди 33 години. Ако човек е приключил службата си даже на 20 години, в този момент е на 53. Много стеснен е броят на участвалите във военния спор в Сирия, без да броим наемниците от частната военна компания " Вагнер ". Така че просто е невероятно да се призоват 300 000 души с военен опит. Това е нелепост ", споделя специалистът.

Експертите от CIT обръщат изключително внимание на постановката, че " договорите за военна работа, подписани от военнослужещите до момента, остават годни до края на интервала на частичната готовност ". Това значи, че бойците по контракт няма да бъдат уволнявани автоматизирано след приключването на периода на договорите им.

Как ще се организира мобилизацията

Според анализаторите от CIТ мобилизацията ще се организира по следния модел - от базата данни ще бъдат отделени служилите неотдавна и на домашните им адреси ще бъдат изпратени повиквателни. След това ще бъде задействана репресивната машина: „ Ако има извършители, те изпращат служители на реда там и стартират наказателно произвеждане ", допускат анализаторите на CIT. „ За да се облекат, обуят и нахранят всички мобилизирани и с цел да ги въоръжат, стопанската система се привежда на военни релси ".

Според военния специалист Юрий Фьодоров активизирането на 300 000 души ще отнеме няколко месеца. " Това е доста тежко натоварване за службите за боен доклад. Необходимо е повече време, с цел да се призоват всички тези хора: някъде към януари евентуално ще приключат с първата вълна ", споделя специалистът.

Какво следва при опит за отклонение от готовност

Според член 328 от Наказателния кодекс " Отказът от осъществяване на повиквателна за военна работа " се санкционира с отнемане от независимост за период от две години. А нарушаванията на „ мобилизацията и на военното състояние “ към този момент са включени в закононарушенията „ при утежняващи виновността условия “, изяснява Сергей Кривенко.

Според правозащитника, преди войната хората, които са получавали призовки и не са се явявали в службата за боен доклад набор, са били глобявани, а в този момент могат да получат действителни присъди отнемане от независимост.

Разполага ли Русия с запаси за образование на мобилизираните

" Самата система за подготовка даже единствено на наборниците към този момент е нарушена точно от по този начин наречената " специфична военна интервенция ": „ Почти всички офицери, които я организират бяха изпратени в Украйна, част починаха или бяха ранени, а други напуснаха армията прибързано или заради пенсиониране. Има дефицит и измежду сержантите и старшините “, споделят специалистите от CIT.

Този проблем може да бъде отчасти решен посредством мобилизацията на неотдавна пенсионирали се офицери и старшини, или посредством ускореното произвеждане на младши командири от сержантския състав, воюващи в Украйна в офицерски звания. Но това ще повлияе негативно на подготовката на активизирания редови състав.

Недостигът на офицери, които да образоват мобилизираните се отбелязва и от Юрий Фьодоров. " Можете да планирате готовност освен на 300 000, а на един милион запасни. Но те би трябвало да бъдат включени в бойните подразделения. За подготовката на 300 хиляди запасни са нужни към 30 хиляди офицери от разнообразни специалности. Можете да привлечете офицери от запаса, само че те също би трябвало да бъдат подготвени, уменията им би трябвало да бъдат възобновени ", споделя специалистът.

Според Павел Лузин, евентуално мобилизираните бойци ще бъдат незабавно включени за попълване на загубите в подразделения с нарушена боеспособност, само че от това няма да излезе нищо положително. Особено като се има поради, че те са и „ необстреляни “, т.е. няма никакъв военен опит.

Разполага ли съветската войска с нужното въоръжение, съоръжение и екипировка за мобилизираните

Анализаторите на CIT настояват, че мобилизацията на 300 000 души наподобява реалистична единствено в дълготраен проект, за период от не по-малко от 3-4 месеца. „ Виждаме, че в досегашната акция за набиране на доброволци във федералните райони, с ресурсите на районните бюджети бяха въоръжени, екипирани и снабдени с нужното имущество едвам от 20 000 до 30 000 “, споделят специалистите.

Има задоволително стрелково оръжие и законсервирано въоръжение, само че липсва профилирано съоръжение и разнообразни типове имущества. В най-хубавия случай би се получило нещо като имитация на Съветската войска от интервала след неговия разпад “.

Какъв действително е мобилизационният запас на Русия

Министърът на защитата Сергей Шойгу съобщи, че броят на служилите в армията и притежаващите военен опит е съвсем 25 милиона души. Военните специалисти са скептични: " Чисто демографски тези 25 милиона души евентуално ги има, само че действителността от позиция на разполагаемия мобилизационен запас е друга ", споделя Павел Лузин. Причините са организационни, голямата част от тези запасни не са прекосявали никаква доподготовка или са в частния бранш, където не са контролирани уговорките по време на готовност, или просто евентуалните запасни не желаят да вземат участие във войната.

Мобилизацията и по-нататъшния ход войната

Решението за готовност е подбудено от неуспехите на съветската войска по време на украинската контраатака. " Основната цел на мобилизацията е да се предотвратят нови провали на фронта, сходно на загубата на Харковска област ", споделят анализатори на CIT.

Според Павел Лузин мобилизацията е опит за ескалация на спора от съветска страна. " Кремъл не желае да усили армията, а да удължи мъката ", споделя той.

Военните специалисти на CIT не считат, че мобилизацията ще бъде сполучлива. " Имаме малко образци за това, че съветското военно и политическо управление е направило нещо положително през последните седем месеца. Най-лошият сюжет е това, което видяхме в Донбас, при започване на мобилизацията там: без каквато и да била подготовка и при неналичието на модерно въоръжение, екипировка и съоръжение, мобилизираните бяха хвърлени да щурмуват авансово квалифицираната защита на украинските войски и понесоха тежки загуби.

Готовността на мобилизираните за присъединяване в бойните дейности

Към всички тези проблеми се прибавя и фактът, че мобилизираните ще бъдат още по-малко стимулирани, в сравнение с досегашните дейните участници във войната от съветска страна, считат военните специалисти от CIT. " В идеалния случай мобилизираните ще са на възраст под 35 години. Те всеобщо не гледат телевизия и са доста по-малко повлияни от пропагандата “

" Очакваме сериозна вълна от дезертьорства и бягства отвън Русия за отклонение от мобилизацията. Седем месеца обществото е заливано от гневна антиукраинска агитация и славославене на съветските военни триумфи. В обръщението си по отношение на оповестената частична готовност Путин не способства с нищо за политическата готовност на обществото: „ Продължаваме специфичната военна интервенция “, което е самопризнание за цялата неплатежоспособност на задачите и способите за водене на досегашните бойни дейности. В най-хубавия случая мобилизацията ще се проточи месеци наред при изостряне на терора и на хаоса в страната. Докато бъдат събрани 300 000 запасни, други стотици хиляди ще предпочетат да изоставен страната или ще се укриват. В армията ще постъпят хора, които нямат никакво желание да водят война и всичко това без подозрение ще подкопае сериозно всички знаци на доверие към управляващите и в частност към Путин “, акцентират специалистите на CIT.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР