Каква е цената на мира? Този въпрос може да отчасти

...
Каква е цената на мира? Този въпрос може да отчасти
Коментари Харесай

Нобеловият медал на Дмитрий Муратов се продава на търг

Каква е цената на мира? Този въпрос може да частично да получи отговора си в понеделник вечер, когато съветският публицист Дмитрий Муратов ще продаде на търг медала, който получи с Нобеловата премия за мир, заяви Асошиейтед прес.

Приходите ще отидат непосредствено в УНИЦЕФ в поддръжка на напъните да се помогне на децата-бежанци от войната в Украйна.

Муратов, който получи златния орден през октомври 2021 година, е съосновател на самостоятелния съветски вестник " Новая газета " и бе негов основен редактор, до момента в който изданието не бе спряно през март в границите на натиска от страна на Кремъл против публицисти и публично неодобрение поради съветското навлизане в Украйна.

Идеята за търга е на Муратов, който към този момент разгласи, че ще подари и паричната награда от 500 000 $ за щедрост. Той сподели, че желае с дарението " да даде късмет за бъдещето на децата бежанци ".

В изявление за Асошиейтед прес Муратов съобщи, че е изключително угрижен за децата, останали сираци поради войната в Украйна. " Искаме да им върнем бъдещето ", сподели той.

Нобеловият лауреат добави, че е значимо интернационалните наказания против Русия да не пречат филантропичната помощ като медикаменти за редки заболявания и за пациенти с трансплантации на костен мозък да доближават до нуждаещите се.

" Това би трябвало да се трансформира в начало на флашмоб като образец за подражателство, с цел да стартират хората да продават на търг свои скъпи движимости и да оказват помощ на украинците ", сподели Муратов във видеозапис, публикуван от аукционна къща " Херитидж окшънс " - тя провежда търга, само че няма да получи дял от продажбата.

Муратов бе почетен с Нобеловата премия за мир предходната година дружно с журналистката от Филипините Мария Реса. Руският публицист е мощно сериозен към анексирането на Крим от Русия през 2014 година и войната, почнала през февруари тази година, принудила близо пет милиона украинци да изоставен страната си и основала най-голямата филантропична рецесия в Европа след Втората международна война.

Независимите публицисти в Русия са гледани под лупа от Кремъл, някои са се трансформирали в цели на държавното управление. Откакто Путин пристигна на власт преди повече от две десетилетия, в Русия са убити над двадесет публицисти, най-малко четирима от които са работили във вестника на Муратов.

През април самият той бе залят с алена багра в съветски трен. Муратов отпътува от Русия за Западна Европа в четвъртък на път за Ню Йорк, където ще взе участие в търга онлайн в понеделник.

Наддаването онлайн стартира на 1 юни, с цел да съвпадне с Международния ден на детето. В понеделник пък е Международният ден на бежанците.

Към понеделник заран най-високият залог бе 550 000 $. Очаква се медалът да се продаде на много по-висока цена, измерваща се в милиони долари.

" Не всеки човек в света разполага с нобелова премия, която да предложи на търг и не всеки ден нобелова премия се предлага за продажба ", сподели Джошуа Бенеш, почитан чиновник в " Херитидж окшънс ".

Близо хиляда души са лауреатите на Нобелова премия за достижения в областите физика, химия, физиология или медицина, литература и мир от основаването на премията през 1901 година

Най-висока цена за Нобелов орден е платена през 2014 година, когато Джеймс Уотсън, лауреат на Нобелова премия като съоткривател на структурата на ДНК през 1962, продава своя за 4,76 милиона щатски $.

Три години по-късно фамилията на Франсис Крик, който е отличен с Уотсън, получава 2,27 милиона $ от търг на " Херитидж окшънс " - същата аукционна къща, която провежда продажбата на медала на Муратов.

Ако бъдат претопени, 175-те грама 23-каратово злато в медала на Муратов, биха коствали към 10 000 $.

Муратов и аукционната къща напомнят, че даже хората, които не вземат участие в търга, могат да оказват помощ посредством директни дарения за УНИЦЕФ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР