Каква е ситуацията в Каталуня една година след напразния опит

...
Каква е ситуацията в Каталуня една година след напразния опит
Коментари Харесай

Испания: Кризата в Каталуня една година по-късно

Каква е обстановката в Каталуня една година след напразния опит за разединение на този североизточен район в Испания? Каква е тактиката на лагера на последователите на независимостта? Ето по какъв начин наподобява каталунската рецесия в навечерието на всеобщата готовност по случай националния ден на Каталуния - Диада, написа " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Поглед към събитията година по-късно

На 27 октомври - по-малко от месец след противозаконния референдум за самоопределяне на 1 октомври, белязан от полицейско принуждение, депутатите сепаратисти в районния каталунски парламент одобриха едностранна декларация за самостоятелност, финален акт в най-тежката политическа рецесия в Испания след ръководството на Франко.

В отговор централното държавно управление, тогава отпред с консерватора Мариано Рахой, анулира автономията на този богат район с със 7,5 милиона поданици и уволни държавното управление на последователя на независимостта Карлес Пучдемон.

Няколко дни по-късно Пучдемон отпътува за чужбина с други водачи, последователи на независимостта, с цел да избегне правосъдното гонене, малко преди други сепаратистки водачи да бъдат лишени от независимост.

С повдигнати обвинявания за протест, поради които може да получат до 25 години затвор, тези водачи чакат в заточение или в пандиза наказателните каузи против тях, планувани за края на годината.

Традиционният поход в Деня на Диада, каталунския " народен празник ", през днешния ден ще даде началото на поредност от демонстрации с искане за освобождение на тези, които последователите на независимостта дефинират като " политически пандизчии ".

Каква е тактиката на сепаратисткия лагер?

Разпуснат от Мадрид след октомврийските събития, новият каталунски парламент, излъчен на изборите на 21 декември, остава доминиран от последователите на независимостта (70 депутати от общо 135).

Те обаче нямат безусловно болшинство (47,5 % от гласовете) в район, който остава надълбоко разграничен по въпроса за независимостта. Това се вижда от траялото месеци напрежение поради появяването на жълти ленти по улиците, поставяни от последователите на независимостта, с цел да упорстват за освобождението на двама техни водачи, от което обаче се отдръпват покровителите на единството.

Но съгласно Ориол Бартомеус, учител по политически науки в самостоятелния университет в Барселона, " в случай че се съди по изявленията на подкрепящите независимостта водачи, наподобява няма проект. Има нещо като махмурлук спрямо предходната година ".

Поставен на поста от Пучдемон, който продължава да дърпа конците на лагера на независимостта от Белгия, сегашният каталунски министър председател Ким Тора, чието встъпване в служба при започване на юни разреши премахването на попечителството от Мадрид, се придържа към коренно говорене и се лимитира до трагични жестове.

За разлика от левицата, подкрепяща независимостта " Ескуера републикана " (ERC, Esquerra Republicana), която твърди, че е по-реалистична. Нейният народен представител Габриел Руфиан прикани в неделя " да бъде спукан балонът на говоренето за магическия блян към самостоятелност ".

Въпреки метода си на говорене, Тора " няма стратегическа линия в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект ", продължава Бартомеус, който не има вяра, че каталунското държавно управление ще провежда нов референдум, нито че ще има нова едностранна декларация за самостоятелност.

Освен в случай че сепаратистките водачи бъдат наказани, което може да докара до " акт на непокорство, целящ да се извлече изгода от недоволството, учредено на устрема към самостоятелност ", прибавя университетският учител.

Успокояване на Мадрид и разговор сред глухи

Дошъл на власт в Мадрид на 1 юни посредством най-много на поддръжката на каталунците, последователи на независимостта, социалистът Педро Санчес изигра картата на умиротворението като възобнови разговора с държавното управление на Ким Тора.

Миналата седмица той приказва за референдум за нов статут на Каталуния, който укрепва автономията на района.

Предложение, отхвърлено с махване на ръка от Тора, който декларира, че е подготвен, в случай че Мадрид откаже съглашение за нов референдум, да извърши " мандата ", произлизаща от противозаконното гласоподаване на 1 октомври, когато към два милиона каталунски гласоподаватели гласоподаваха за самостоятелност.

Това неотложно би сложило Каталуния под директното ръководство на Мадрид. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР