Каква е оптималната стратегия за установяване на контрол над за

...
Каква е оптималната стратегия за установяване на контрол над за
Коментари Харесай

Разделяй и владей: Стратегията на Русия в Черно море

Каква е оптималната тактика за определяне на надзор над за? Разделяй и владей.
Изводът за оптималността на тактиката „ разделяй и владей “ е изработен въз основа на резултатите от военната игра, извършена от американския проучвателен център RAND ().
 Борисов: България не взе участие в сюжет за нахлуване на страни към Черно море Борисов: България не взе участие в сюжет за нахлуване на страни към Черно море
" Не са правилни изказванията, че България взе участие в сюжет за нахлуване по страни към Черно море. Единственото друго, което вършим...
Центърът неотдавна разгласява резултатите от симулациите, извършени през 2018 година, с цел да изследва евентуалната тактика на Русия в Черноморския район, както и реакцията на. Ученията демонстрираха, че най-хубавата тактика за Русия би била тактиката „ разделяй и владей “, която ще й помогне да се предотврати основаването на коалиция, която може да оспори съветското владичество в Черно море.
„ За Русия е по-лесно да реализира задачата си за делене на района, в сравнение с за Съединените щати да го обединят “, сподели ми политическият анализатор на RAND Аника Бинендийк.
В продължение на епохи Черно море е буре с барут, защото Русия, Украйна, Турция, Румъния и други страни са водили там битка за въздействие. Но през последните години Русия откри мощно военно наличие в стратегически значимия Черноморски район, който тя смята за лично притежание. Освен всичко друго, Москва лиши Крим от Украйна, разположи спомагателни кораби и ракети в района и стартира тормоз против кораби на НАТО. Миналия месец подвигна по паника изтребители за прихващане и конвой на американски разследващ аероплан, летящ над Черно море.
От позиция на Москва обаче за нея обстановката също е заплашителна. Бившите руски спътници Румъния и България се причислиха към НАТО, до момента в който самостоятелна Украйна и Русия станаха врагове. Сега западните специалисти приканват НАТО да сътвори непрекъсната формация от сили в Черно море.
RAND е подготвила сюжет на игра, в който разнообразни тимове работят като черноморските страни и Съединени американски щати.
 Украински боен шеф сподели какво му би трябвало за погром на Русия в Черно море Украински боен шеф сподели какво му би трябвало за погром на Русия в Черно море
Украинските военни и за момент не ги напуща фантазията да станат пълновластни владетели на Черно море, написа svpressa.ru. За задачата категоричн...
Действието се развива сред 2020 и 2025 година. Предпоставката е, че НАТО се пробва да разшири морското си наличие в Черно море, до момента в който Румъния укрепва военните връзки с някогашната руска република Молдова. В отговор Русия следва многовекторна тактика, нападателно разширявайки изключителната си икономическа зона в Черно море и осъществявайки осведомителни офанзиви и хакерски атаки против Румъния. Напрежението доближи своя връх, когато съветски щурмови аероплан Су-24 в бръснещ полет прелита над американски миноносец и удря кораба, убивайки няколко моряци.
Играта разрешава на всеки от тимовете да избере разнообразни варианти и да ги следва. Това са стопански тласъци, опити за увещание на евентуални другари, кибервойна, изпращане на войски, учения и ограничения за заплашване на врага.
По този метод американският екип даде желание на военно-политическия напън за ограничение на съветското въздействие. Той сътвори Черноморска работна група за обезпечаване на независимост на корабоплаването, организира спомагателни военни учения с черноморски съдружници и употребява Конвенцията от Монтрьо, която контролира прекосяването на военни кораби през Босфора, с цел да предотврати влизането на съветския флот в Средиземно море.
Задачата на Съединените щати беше улеснена от обстоятелството, че съгласно изискванията на играта Русия искаше да избегне войната по всевъзможен начин. " Всички играчи от съветския тим бяха най-загрижени от възможна неконтролирана ескалация, която може да докара до боен спор с НАТО и Съединени американски щати, " се споделя в отчета на RAND.
Но казусът за Съединените щати беше, че Русия не трябваше да води война, с цел да реализира задачите си. Играта сподели, че Москва е способна да употребява тактика на моркова и тоягата, с цел да разбие всяка антируска коалиция в Черно море. И има опасения, че тя може да го направи без потреблението на мощ.
 Русия предизвести Съединени американски щати и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море Русия предизвести Съединени американски щати и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море
Руската войска упрекна Съединени американски щати и техните съдружници в провокация на напрежение в Черноморския район с внезапно увеличение на броя на патрулите н...
Москва имаше разнообразни благоприятни условия за деяние, в това число неявен боен напън. Това допуска гонене на кораби на НАТО, спокойно плаващи през Черно море, както и разполагането на спомагателни ракети в Крим. Кремъл може също да употребява ефикасна композиция от стопански тласъци и дейности от сивата зона, като хакерски атаки, осведомителна война и даже изнудване на политици със опасността от дискредитиращи ги материали.
Такъв богат боеприпас от принадлежности разреши на Русия да приспособява тактиката си към апетитите и слабостите на всяка черноморска страна. Руският екип предложи на Турция и България редица тласъци: на турците - срещи на върха, взаимни военни учения и разузнаване в Сирия, а на българите - на ниска цена газ. Отношението към други страни беше по-твърдо. Румънците получиха осведомителна война и тормоз против комерсиалните си кораби; Украйна - блокадата на Азовско море за риболовния флот и Грузия - военни учения в исконните грузински територии, окупирани от Русия.
В тази игра този метод на моркова и тоягата има смесени резултати. Румъния, Украйна и Грузия не се поддадоха на съветския напън. Но Турция и България се подведоха: отхвърлиха да вземат участие във флотилията на НАТО в Черно море, с помощта на което Русия реализира частична победа.
Най-важен извод беше следният: никога не би трябвало да се подценява смисъла на Турция; би трябвало да се предизвиква паметта за споровете й с Русия. „ В последна сметка резултатът от играта зависи основно от връзките сред Русия и Турция “, заключи RAND. „ Руските тласъци, изключително обещанието за продължение и разширение на съдействието в Сирия, както и евентуални загуби заради отвод от съществуващо съдействие, накараха турците съществено да се замислят за целесъобразността на поддръжката за групата на НАТО. Двустранните дейности на турския и българския екип по доближаване с Русия – това към този момент е неприятно. А продължителното съмнение на България, която не смее обществено да поддържа самодейността на НАТО, в допълнение отслаби районното единение. Всичко това, съгласно изискванията на играта, попречи да бъде оказано координирано и поредно противопоставяне против Русия. "
За по-голяма изясненост би трябвало да се каже, че военната игра се организира от западни специалисти и затова тя отразява възгледите на Запада за вероятните дейности на Кремъл. Това обаче ясно демонстрира за какво Наполеон предпочиташе да се бори с обединението, вместо да взе участие в нея.
 Столтенберг: НАТО ще разшири наличието си в стратегически значимото Черно море Столтенберг: НАТО ще разшири наличието си в стратегически значимото Черно море
НАТО смята Черно море за стратегически район за себе си и има намерение да ускори наличието си в него. Това разгласи в четвъртък военачалник...
„ Ученията образно демонстрираха степента, до която целенасоченото потребление на невоенни източници на мощност и въздействие от страна на Русия може да отстрани нуждата да се поеме рискът от открит боен спор с НАТО “, заключава РАНД. " Играта демонстрира, че за Русия е доста по-лесно да подкопае районното единение и решителност за обединен отпор на съветските проекти, в сравнение с за обединенията да образуват и поддържат такова единение. "
 
* Автор: Майкъл Пек, сп. „ Форбс ”, превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР