Както може би сте чували, индийската сонда Чандраян-1 успя да

...
Както може би сте чували, индийската сонда Чандраян-1 успя да
Коментари Харесай

Защо Луната хвана ръжда? Обяснение на учените

Както може би сте чували, индийската сонда Чандраян-1 съумя да откри " наслойка " на Луната, като тогава не стана ясно какъв е произходът на ръждата.

В началото е било много мъчно да се изясни този развой, имайки поради обстоятелството, че на Луната няма О2 или вода. Днес обаче учените от Хавайския университет са съумели да схванат каква е тайната на този развой и каква в действителност е била тази " наслойка ".

Според тях водата се е появила от полюсните ледници вследствие на топенето, само че кислородът се оказва със земен генезис, като слънчевият вятър го е донесъл.

Така поражда натурален въпрос, а точно има ли О2 на Луната. Отговаряйки на това, учените споделят няколко теории. Възможно е земната атмосфера да работи един тип като „ окислител “. Тази версия се удостоверява от обстоятелството, че хематитът е открит тъкмо от страната на Луната, която е обърната към Земята.

Според втората версия, водата на Луната може да възникне по време на конфликти на земните спътници с други небесни тела, а точно вследствие на дейното нагряване. Д-р Полищук изяснява, че ледът се намира надълбоко в лунната повърхнина, като при контакт с астероиди да вземем за пример се отделя задоволително сила за превръщането му в пара, като с помощта на нея може да се случи този развой на окисляване.

Д-р Полищук не изключва, че Луната ще продължи да “ръждясва “. В даден миг обаче този развой ще спре, като се има поради, че Луната непрекъснато се отдалечава от Земята, а точно със скорост към 4 см годишно. Това не е доста, само че в случай че източникът на О2 в действителност е земната атмосфера, тогава въздействието му ще отслабне, когато планетата и нейният сателит се отдалечат един от различен.

Другият вероятен фактор, който може да е станал повода за това, е магнитното поле на нашата планета. Учените считат, че е допустимо то да е помогнало за преместването на кислорода до Луната, както и да обезпечава нещо като краткотрайна отбрана от водород, бомбардиращ повърхността на Луната, под формата на безоблачен вятър. Именно водородът играе доста значима роля, защото той е нещо като сътрудник с редуцираща функционалност.

Това обаче към момента са единствено хипотези и са нужни повече данни, с цел да се разбере за какво Луната “ръждясва ”. Още по-изненадващо е, че в далечната страна на Луната е открито малко количество хематит, който не би трябвало да бъде обиден от земната магнитосфера. Предстоят още проучвания на учените, с цел да се обясни точната причина и какво е предизвикало този развой на Луната.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР