Как ще завърши войната в Украйна? Киев разбираемо разглежда оцеляването

...
Как ще завърши войната в Украйна? Киев разбираемо разглежда оцеляването
Коментари Харесай

Как ще завърши войната в Украйна?

Как ще приключи войната в Украйна? Киев разбираемо преглежда оцеляването на Украйна като свободна, самостоятелна, суверенна екзистенциална страна . Това накара президента Володимир Зеленски да си сложи оптимални цели като връщането на огромна част или всичките съвсем 20 % от страната му, окупирани от Русия, дружно с репарациите от Москва като неподлежащи на разискване, написа създателят на американската военна теория Харлан Улман, старши консултант в Атлантическия съвет и създател на военно-политически писания . Представяме позицията му, оповестена в американския вестник The Hill без редакторска интервенция.



Целите на Зеленски са непостижими , с изключение на при промяна на режима в Русия или всеобщ протест на съветските военни. Подкрепата на Съединени американски щати и Запада постоянно се самовъзпира , с цел да не се предизвика съветска ескалация. Това докара до военна невъзможност, която може да се трансформира в непрекъсната или спорът да бъде замразен. Малко евентуално е Украйна да получи нужните средства, с цел да сътвори ефикасен, смесен оръжеен, настъпателен потенциал, благодарение на който да си върне цялата изгубена територия.

Целите на Москва са малко по-неясни . Някои настояват, че съветският президент Владимир Путин се стреми към съглашение посредством договаряния, което евентуално да разреши на Русия да резервира цялостния надзор над Крим и окупирания Донбас. Указът от предходната седмица за увеличение на размера на съветската войска със 137 000 има за цел да укрепи позицията на Москва. Сигнализирането на неразбираем ангажимент за бойни цели може да направи договарянията по-приемлив вид за Киев. Събирането и образованието на по-голяма войска обаче лишава време и увеличението на набора няма да бъде признато добре от доста руснаци.



Освен това съветската военна теория допуска потреблението на нуклеарно оръжие за отбрана от екзистенциална опасност за страната (тоест режима). Дали " провалянето " в Украйна (което значи забележителна загуба на окупираните сега територии) ще провокира нуклеарен удар в жанр " потрес и смут ", който ще докара до капитулация на Киев или ще му наложи мир? Това е един от тези горещи въпроси, които не могат нито да бъдат отхвърлени, нито да им се даде категоричен отговор.

Като се има поради, че всички войни свършват рано или късно, каква е тактиката на Съединени американски щати и Запада да прекратят военните дейности при удобни или допустими за Украйна условия? Изглежда, че въобще няма такава . Стремежът да се убият задоволително съветски бойци и да се наложат разноски на Москва, които биха я принудили да договаря или най-малко да одобри преустановяване на огъня при изискванията на Зеленски, е освен малоумен, само че и необмислен . Разбира се, една от неизказаните цели към момента може да бъде да се обезкърви Русия колкото е допустимо повече (точно както Съединените щати се пробваха да отслабят Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан и в последна сметка да го принудят да напусне).

Тъй като войната навлиза в седмия си месец (или осмата година, в случай че се счита, че анексирането на Крим през 2014 година е началото й) и наближава зимата, енергийните доставки ще окажат по-голямо политическо влияние върху връзките на Европа и НАТО с Русия. Путин ще употребява енергийното оръжие, с цел да отслаби обединението. В помощ на Путин идва и високата инфлация и политическата неустойчивост на Запада.



Американската и италианската политика са капризни и непредвидими . Обединеното кралство ще бъде ръководено от своя четвърти министър-председател единствено за няколко години - като трима от неговите прародители бяха безогледно изгонени. Горещият въпрос е какъв брой дълго ще продължи западното единение и поредност в поддръжка на Украйна, изключително в случай че боевете ескалират или има продължителна невъзможност?

Докато Китай и Русия се сближиха в стратегическо партньорство, Китай явно е старшият сътрудник. Малко евентуално е Пекин да се опълчи на договаряния или преустановяване на огъня. Но Пекин сигурно ще се опълчи на всяка ескалация, която би била разрушителна за така и така болната му стопанска система.

Следователно единственият рационален излаз са договаряния под една или друга форма , а те ще стартират с преустановяване на огъня при изпълними условия. Но във всеки боен спор здравият разсъдък и рационалното мислене са първите жертви . Изглежда, че най-хубавият метод е да убедите Путин и Зеленски, че е в техен личен интерес да търсят съглашение. Путин може да се съгласи с това, само че Зеленски несъмнено не . Следователно с ъдбата на по-нататъшно съглашение не може да зависи единствено от Зеленски . Той би трябвало да разбере, че борбите би трябвало да се прекратят, в случай че Украйна желае да оцелее като самостоятелна страна .

В предишното Съединени американски щати и НАТО към този момент се пробваха да наложат волята си на водачи и да ги принудят да прекратят спора. Съединени американски щати го направиха във Виетнам, Афганистан и Ирак - само че и трите опита приключиха зле. От друга страна НАТО реализира известни триумфи на Балканите . Следователно има прочут риск.

Как да се реализира преустановяване на тази война е сизифов въпрос. Тъй като президентът Байдън дефинира Путин като военнопрестъпник, може би президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да е най-хубавият медиатор с Москва . За Украйна това би трябвало да са Съединени американски щати, а Западът би трябвало да подсигурява задоволително дълготрайна поддръжка и помощ за Украйна, с цел да обезпечи своята самостоятелност. Стартирането на този развой в този момент не подсигурява триумф. Но каква е алтернативата?

Източник : американския вестник The Hill


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР