Как се промениха потребителските нагласи заради пандемията от Covid-19? На

...
Как се промениха потребителските нагласи заради пандемията от Covid-19? На
Коментари Харесай

Как се промениха потребителските нагласи заради пандемията

Как се трансформираха потребителските настройки поради пандемията от Covid-19? На 15 март се отбелязва Световният ден на потребителите.

На този ден преди 62 години за първи път са дефинирани главните права на потребителите: Правото на безопасност; Правото на информация; Правото на избор; Правото да бъдеш чут. През годините с развиването на стопанската система, глобализацията, отварянето на границите на страните и свободното придвижване на артикули и услуги, нараства и смисъла на потребителската отбрана. Потребителите в Европейския съюз получават от ден на ден права: Правото на обучение по въпроси, отнасящи се до отбраната им; Право на неподвеждаща реклама; Право дефектните артикули да бъдат ремонтирани или заменени; Право на контракти без неравноправни клаузи; Право за връщане на артикули, закупени от разстояние, в период от 14 дни; Право на безвъзмездна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина; Правото на сдружаване.

За акцията на Потребителския интернационал във връзка Световния ден на потребителя за понижаване на замърсяването на планетата с пластмаса и новите европейски наставления, които бяха признати неотдавна в България, коментар в " Нашият ден " прави Игнат Арсенов , шеф на Главна дирекция „ Контрол на пазара “ в КЗП:



" През настоящата година има някои трендове – намаляло ползване на избрани типове артикули и услуги и повишение на други . Наблюдава се известно разбъркване. Като цяло потреблението се е свило . Хората използват по-малко услуги и по-основни – като храни да вземем за пример. От друга страна, имаше доста проблеми, свързани с туризма , изключително с проведени почивки, туристически услуги и сходни, където потребителите срещнаха проблеми и имаше доста запитвания, свързани с правата на потребителите. След това имаше голям спад на жалбите по обясними аргументи.

Имаше доста запитвания на потребителите, свързани с цените на услугите , с така наречен " защитни средства ". Също имаше многочислени тъжби от потребителите, свързани с онлайн извършването на покупки , безусловно разбираемо. Проблеми с доставките, с цените на стоките, с връщането на парите при връщане на стоките – това бяха главните проблеми на потребителите. "  

Потребителските настройки – промени

" Годината главно беше белязана главно с увеличение на онлайн извършването на покупки. Това е наклонност, която върви от години и се изостри много през настоящия интервал. Един от главните акценти и на Комисията на потребителите, и на страната като цяло, беше осъществяването на доста взаимни инспекции – сложни инспекции за да се види, че макар пандемията държавните органи са на линия и наблюдават за нарушение на правата на потребителите. "

Онлайн извършването на покупки – по-безопасно

" Да, в действителност, контролът върху онлайн извършването на покупки се ускори. Потребителите от ден на ден знаят своите права в тази област, само че въпреки всичко би трябвало да внимават. По интернет е по-лесно и да се направи съпоставяне сред предложенията, магазините и търговците. Да не забравяме, че каквото и да купим, с едни дребни изключения в закона от чисто справедлив темперамент, можем да го върнем в 14-дневен период, тъй че отбраната ни е огромна. "

Кампанията за понижаване на замърсяването на планетата с пластмаса на  Потребителския интернационал

" Потребителският интернационал е интернационална организация, в която членуват всички потребителски неправителствени организации от разнообразни страни в света. Това в действителност е акция, която ще засегне по-голяма част от земното кълбо. Темата за замърсяването на планетата с пластмаса има световен темперамент. Справянето с този проблем, който нараства, ще зависи от напъните на всички държавни управления, на бизнеса, на потребителите... Във фокуса на потребителите би трябвало да се сложи този проблем, с цел да се оправим с него. "

Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР