Как се конвоират арестантите стана въпрос от национално значение, с

...
Как се конвоират арестантите стана въпрос от национално значение, с
Коментари Харесай

Три синджира роби

Как се конвоират арестантите стана въпрос от национално значение, с който се занимават всички способени институции - министерство на правораздаването, омбудсман и шефовете на арестите и пандизите в страната. Некомпетентните " специалисти " в обществените мрежи също подхванаха въпроса, трансформирайки го в проблем от дневния ред на страната. Не за друго, а тъй като една кметица, задържана за желан рушвет, бе откарана за проучвания във външно (извън затворническа болница) здравно заведение и бе снимана с белезници на ръцете и вериги на краката.

Социалните мрежи незабавно скочиха - Десислава Иванчева била окована като " Ханибал Лектър ", а сума ти нарушители като Митьо Очите да вземем за пример не били държани по този начин. Но пък били доста по-опасни.

Нужно ли е да се водят арестантите като " три синджира плебеи "?

Конкретния проблем повдигна въпроса кой, за какво и по какъв метод дефинира по какъв начин да бъдат конвоирани арестантите. Малко след вълната от публично неодобрение, която се надигна по тематиката, бяха огласени резултатите от отчета на Националния предпазен механизъм (НПМ) - профилираната дирекция към омбудсмана, която реализира наблюдаване в местата за задържане и отнемане от независимост. Докладът излезе тъкмо два дни откакто Иванчева бе отведена за проучвания и след инспекции в арестите на бул. " Г.М. Димитров " и ул. " М-р Г. Векилски ", както и в Софийския затвор сред 19 юни - 22 юни 2018 година Конвоирането на отстранения кмет на столичния кв. " Младост " Десислава Иванчевa с белезници на краката до Ендокринологията, съгласно отчета на Национален природонаучен музей, е индикативен по отношение на нарушение правата на индивида в местата за отнемане от независимост, заради жестоко тъпчене на закона и дългогодишно несъблюдение на рекомендации на омбудсмана в качеството му на Национален природонаучен музей.

Как да бъдат конвоирани арестантите и пандизчиите се дефинира от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. В допълнение, всеки началник на затвор или арест в страната, има право, от което постоянно се възползва, и издава спомагателни указания за съответни хора или проблеми - съгласно това какъв е арестантът, защо е арестуван или наказан и куп други фактори. Съобразява се освен какъв брой е рисков самичък по себе си конвоираният, само че и в какво здраве е и страда ли от психологични болести.

Това е нужно да бъде обяснено доста ясно на " фейсбук правозащитниците " - отговорност за живота и здравето на конвоирания носят чиновниците от конвоя. Ако един задържан реши да постави завършек на живота си, в случай че се спъне и се удари, в случай че нападне различен човек, на съд отиват конвоиращите го чиновници на правосъдното ведомство. Такива случаи има и то не малко.

И поради това, а и освен, няма по какъв начин Иванчева да маха свободно с ръце и крайници по пътя към болничното заведение. Служители на правосъдна защита са се нагледали на всевъзможни арестанти - заболели и заразни, некъпани и нечистоплътни (умишлено и показно), поради които конвоят е с маски на лицето и ръкавици на ръцете. Спасявали са арестанти от задавяне, задушаване, самоубийства и паник-атаки, при които арестувания си гълта езика. И куп други случаи от този жанр. Такива случаи обаче рядко стигат до медиите. Заради това извънредно се внимава кой задържан по какъв метод се конвоира, изключително имайки поради психологичното и физическото му здраве.

Предвид обстоятелството, че Иванчева всякога в правосъдна зала обясняваше, че е със мощно разтърсена душeвност, белезници на ръцете и вериги на краката, не ми звучат чак толкоз съдбовно за няколко метра - от колата за спешна помощ до болничното заведение. Разбира се, не би трябвало да се изпада нито в едната, нито в другата прекаленост. В някои от случаите в арестите и пандизите, прекаляват и инструкциите на шефовете на местата за отнемане от независимост нарушават освен Закона, само че и ред конвенции за отбрана правата на индивида.

В отчета на Национален природонаучен музей изрично се показва, че инструкциите, издавани от началниците в местата за отнемане от независимост, с които се регламентира използването на мощ и помощни средства (белезници, вериги и т.н.) при " вътрешен " и " външен " ескорт са в несъгласие с член 114 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража. В алинея 1 се указва, че използването им се позволява единствено в изчерпателно изброени крайни случаи, като да вземем за пример, освобождение на заложници или за преустановяване на вилнеене или различен тип нападателно държание. Акцент в отчета е рекомендацията към министерството на правораздаването и министър Цецка Цачева да се подхващат незабавни, ефикасни административни ограничения по прекратяване на изтезанията или на грубо, нечовешко и унизително третиране или наказване в лечебни заведения при ескорт и извеждане на лица от спални пространства за престой навън и при визити във вътрешни и външни лечебни заведения.

Реакцията не закъсня. При извеждането от болничното заведение на Десислава Иванчева и откарването й в профилираната прокуратура, където трябваше да се запознае с материалите по делото против нея, тя е била конвоирана единствено с белезници. Въпреки това обаче операциите във Facebook продължиха. На нейната страница дружно с информацията за изписването й, беше оповестена (съвсем не инцидентно, уверена съм) фотография, на която тя е още веднъж с белезници и с вериги на краката. Вълната на неодобрение, предстоящо, отново се разля.

Този път обаче реакция имаше от шефа на пандизите и арестите в страната Васил Миладинов, който изясни изрично, че фотографията е остаряла и при изписването Иванчева не е била с оковани крайници. Освен това сподели и че във допустимо най-кратки периоди ще бъдат изменени инструкциите за конвоирането. Как и в каква посока - към момента не е ясно, само че евентуално ще бъде натрапен по-либерален режим.

Остава да се надяваме да няма случай на самоубил се задържан, за който отговорност ще носят конвоиращите го. Малко по-късно изявление, на Facebook страницата на Иванчева бе пояснено, че фотографията е остаряла и е от влизането й в болничното заведение на 1 август.

Не, Иванчева несъмнено не е първият задържан, воден с белезници на ръцете и с вериги на краката. Така бе воден и Владимир Пелов - пандизчията, който съумя да избяга, а по-късно умря в престрелка. По този метод бяха конвоирани и трима сирийци, упрекнати за тероризъм, както и много други подсъдими за убийства и изнасилвания. Някои от тях - психичноболни и множеството от тях - подсъдими за тежки умишлени закононарушения. Когато за правосъдно съвещание се водят повече упрекнати или подсъдими, всички те са с белезници както на ръцете, по този начин и на краката и съвсем наподобяват на три синджира плебеи.

В деня, в който излезе отчета на Национален природонаучен музей, четирима наказани за убийства съумяха от своя страна да осъдят сполучливо страната в Страсбург поради нечовешко и унизително отношение в пандизите. Балансът сред сигурността и непогазването на човешки права е доста сложен и в България явно още не сме го усвоили. Затова случаи като този с Иванчева е индикативен.

Но дано не ставаме три синджира плебеи - плебеи на операции - че тя е Ханибъл Лектър или че ограниченията за конвоиране фрапантно ще се трансформират и ще станат по-цивилизовани.
Ирина Христова, news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР