Как обикновените руснаци избягват западните санкции и внасят автомобили от

...
Как обикновените руснаци избягват западните санкции и внасят автомобили от
Коментари Харесай

Само най-богатите купуват западни автомобили - как руснаците заобикалят санкциите?

Как елементарните руснаци заобикалят западните наказания и внасят коли от Европейския съюз и Съединените щати? Разказваме за схемата, която работи в Армения и която направи богати доста търговци на коли.

Километри е дълга опашката от автовози пред митницата в арменския град Гюмри. Войната в Украйна и невижданите западни наказания сътвориха немислима в предишното бизнес опция за търговците на използвани коли. Един от тях е 31-годишният Ярослав Колченко. Само най-богатите руснаци сега си купуват западен автомобил, изяснява той умерено, до момента в който си пие кафето на слънце и чака.

" Купуваме колите в Грузия, а там са импортирани по море от Америка до грузинското пристанище Поти ", споделя Колченко.



Роденият в Санкт Петербург търговец изяснява по какъв начин една кола, купена за 13 000 $, се продава за минимум 23 000 $ плюс още 5000 за разноските за митница.

" От Грузия докаравме колите в Армения, с цел да минем митнически надзор. Получаваме тук цялостен пакет документи и по-късно прекарваме автовоза към Русия отново през Грузия. Минаваме пренос, стигаме руско-грузинската граница при Верхний Ларс и по-късно доставяме колите до Владикавказ. "

Армения има съглашение за свободна търговия с Русия и минаването през митнически надзор там е доста по-евтино.

" Нито един европейски, американски или японски производител на коли не доставя в Русия. Има апетит за коли и това е единственият метод западни машини да влязат в Русия ", изяснява Ярослав Колченко.



Търговията сред Армения и Русия скочи рекордно от началото на войната - износа от някогашната руска република към прилежащата федерация се е нараснал съвсем два пъти и половина и доближи рекордните 2 милиарда и 400 милиона $ предходната година.

Износът на коли от Армения се е нараснал през 2022 година със 170%. Над 450 000 автомобила - множеството от Съединените щати, са изнесени в Русия през първата четвърт на тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР