Как дребният бизнес и българските семейства приемат компенсациите, за които

...
Как дребният бизнес и българските семейства приемат компенсациите, за които
Коментари Харесай

Как бизнесът реагира на новите компенсации

Как дребният бизнес и българските фамилии одобряват обезщетенията, за които се схванаха кабинетът, работодатели и синдикати?

От началото на годината сметките за сила порастват всеки месец. Според бизнеса това не разрешава нито развиване, нито непоклатимост. Те поддържат краткотрайните ограничения, които държавното управление разгласи през днешния ден, само че желаят по-предвидим сюжет в дълготраен проект, разяснява " Нова телевизия ".

Адриана Назалевска е шеф на сладкарница от 4 години. Миналата година сметките ѝ за ток са били към 600-800 лева, само че в този момент към този момент варират сред 1300 и 1500 лева

„ Основното нещо, което ни засегна, несъмнено, са цените на тока и главните хранителни артикули. Абсолютно искрено мога да кажа, че се наложи всеки месец да имаме някаква промяна на цената”, споделя тя.

И добави, че чака по-дългосрочни ограничения против високите цени на тока, които да дадат глътка въздух на бизнеса, без да се постанова смяна в проектите всеки месец. И въпреки всичко към този момент пресмята по какъв начин ще ѝ помогне оповестената през днешния ден отплата.

„ Надявам се да може да помогне и да се отрази, само че това бихме могли да го приказваме, откакто влезе тази мярка в действие. Трябва да се мисли в по-мащабен план”, сподели още Адриана.

И до момента в който за тока и газа ограниченията към този момент са ясни, обществения пакет, който визира работещи, пенсионери и родители, към момента е на масата за разискване. А, точно, те биха помогнали на семйства като това на Тимка и Михаил Петкови от Мездра. Жената споделя, че взима 450 лева на месец.

„ Дали ще ни стигат за храна? На месец давам по 100 лева за лекарства”, сподели Тимка.

Михаил е бил шеф в локален цех. След 40 години стаж се пенсионира с едвам 153 лв.. С годините към този момент е достигнал до 500.

На този стадий проектът е всички пенсии да се покачат с 21,6% от 1 юли.

„ С към 20% ще бъдат увеличени пенсиите, само че това е обвързвано и с отпадането на тези прословути добавки, които изкривяват целия пенсионен модел”, съобщи Ивайло Мирчев, народен представител от „ Демократична България”.

Предстои да стане ясно дали нарастването ще е еднообразно за всички пенсионери.

Как в действителност се е трансформирал живота ни през последната година? Според последното изследване на Националната статистика излиза наяве, че най-вече са поскъпнали питателните артикули. Като за храна и безалкохолни тази година даваме с съвсем 18% повече, в сравнение с предходната.

Близо 20 на 100 повече даваме за превоз и известия. Най- съществено - с над 23% са скочили разноските ни за опазване на здравето. Разходите за жилище, които включват вода, електрическа енергия и горива пък са скочили с близо 10 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР