Как да започнем въздушна (аеро) йога – йога упражненията стават

...
Как да започнем въздушна (аеро) йога – йога упражненията стават
Коментари Харесай

Как да започнем въздушна (аеро) йога – видове упражнения + видео

Как да стартираме въздушна (аеро) йога – йога упражненията стават все по-практикувани в международен мащаб. Така да вземем за пример те са най-популярният виртуален клас в приложението за уелнес услуги Mindbody през 2021 година. Също по този начин заемат цели 32% от виртуалните резервации със приблизително близо 22 000 йога резервации дневно.

Класическата йога е позната към този момент на цялото човечество. Обаче в последно време различен вид йога набира огромна известност в международен мащаб. А точно въздушната (т.н. аеро) йога, която обезпечава голям брой изгоди за физическото благосъстоянието. Въздушната йога е подобаваща както за бременни, по този начин и за деца да вземем за пример. Разговаряхме с топ инструктори по въздушна йога, с цел да разберем всичко, което би трябвало да знаете, преди да се отправите към първия си клас.

Какво е и какво съставлява понятието въздушна йога?

Вместо да извършва йога пози върху постеля, въздушната йога употребява копринен хамак или специфични въжета, които са окачени за тавана, с цел да извършват същите придвижвания. Целта на това йога съоръжение е да обезпечи баланс във въздуха, като в същото време усъвършенства гъвкавостта и обсега на придвижване.

Хамакът също по този начин отстранява натиска върху избрани области на тялото като главата и раменете, което ви разрешава да достигате по-предизвикателните пози с по-голяма лекост. Въпреки че множеството фотоси от въздушната йога, които ще откриете, наподобява демонстрират йоги, изцяло окачени във въздуха, доста пози от въздушната йога изискват от вас да отделите единствено една част от тялото от земята.

Съвети за начинаещи за въздушна йога – по какъв начин да стартираме въздушна (аеро) йога

Ако сте нов във фитнеса по въздушна йога, сертифицираният инструктор по въздушна йога Мишел Ли, споделя, че можете да очаквате занимателно и трансформиращо прекарване. Но практиката несъмнено може да бъде предизвикателство и тялото ви може да се нуждае от известно време, с цел да се калибрира.

Ли споделя, че не е нужно да имате предходен йога опит, с цел да започнете първите си извършения по аеро йога. Но да сте добре осведомени с обичайна йога авансово сигурно ще бъде от изгода. Ето няколко съвета, които да запомните, преди да се отправите към първия си клас:

  • Доверете се на йога флай люлката (хамака): Не се тормозете, че нещо ще се скъса, тъй като хамака може да издържи тегло с един звук. Без значение от вашата форма, размер или качества, можете да се насладите на въздушната йога.
  • Носете вярната екипировка: За клас по въздушна йога ще би трябвало да носите тесни йога панталони или клинове, вместо свободни панталони или къси панталони. Необходим е състезателен сутиен, както и вталена подготвителна блуза, която идеално покрива подмишниците, в случай че имате сензитивна кожа.
  • Не яжте доста преди аеро йога упражненията: Ще би трябвало да избягвате да ядете щедро хранене най-малко час преди самите извършения. Също по този начин не би трябвало да влизате в класа с ниска кръвна захар , тъй че дребна закуска като банан да вземем за пример преди този момент ще е добре.
  • Оставете бижутата вкъщи: Бижутата могат елементарно да се закачат във въжетата, тъй че е най-добре да сте без бижута по време на практиката си.
  • Просто се отпуснете: По-трудните придвижвания могат да бъдат смущаващи и има възможност да се нараните. Ето за какво дишайте умерено по време на упражненията и бъдете със лично движение.

Физически и здравословни изгоди от въздушната йога:

Сега ще разгледаме какви изгоди носят упражненията по флай йога:

  • Увеличава гъвкавостта и силата на цялото тяло: този вид извършения раздвижват цялото тяло, като укрепват всички мускули. Самият хамак ви разрешава да навлезете по-дълбоко в разтяганията и позите, като в допълнение подобрявате гъвкавостта на цялото тяло.
  • Облекчава налягането в гърба и шията: седенето или стоенето прав през целия ден се отразява върху гръбначния дирек. Но в случай че бъдете обърнати с главата надолу при избрани въздушни йога придвижвания, ще облекчите и заздравите гръбначния дирек.
  • Насърчава циркулацията: като се има поради естеството на позите и дишането посредством придвижванията, въздушната йога е чудесна за поощряване на циркулацията в тялото, както и за храносмилането.
  • Подобрява коремните мускули: с цел да поддържате непоклатимост в другите пози е значимо коремните мускули да са ангажирани по време на тренировката.
  • Повишава увереността и настроението: в допълнение към опцията да научите нещо ново въздушната йога прави по-напредналите йога пози налични за начинаещи йоги посредством хамака и въжетата, което може да увеличи увереността в практиката и да обезпечи чувство за нови достижения.
  • Упражнения с ниско влияние: заради своето ниско или нулево влияние, въздушната йога е отличен вид за тези, които желаят да движат телата си, само че изпитват проблеми със ставите. Използвайки гравитацията, въздушната йога ви разрешава да създавате пространство в тялото, без да притискате ставите. Има даже въздушни йога класове, ориентирани към облекчение на ставите, които са особено ориентирани към напън и болежка в ставите.

Пози и извършения във въздушната йога:

Някои пози за въздушна йога изискват единствено мъничко опора от хамака за задачите на салдото, до момента в който други изискват да поставите на 100% телесното си тегло върху самата люлка. Клас за начинаещи може да ви помогне да се запознаете добре с главните пози и придвижвания. Някои от обичаните пози за въздушна йога на Шеноне включват:

  • Vrksasana (поза на дърво): Тази поза е отлична за хора със стегнати бедра и всеки, който има компликации с външната ротация на бедрата. Тялото ви се поддържа от въжетата, което прави стойката на тялото доста по-правилна.
  • Matsyasana (поза на риба): Това е налична поза, която е чудесна за хора с разнообразни качества и отваря гръдния панер и подкрепя подвижността на гръбначния дирек.
  • Ardha Kapotasana (поза на полугълъб): Сгънатият ви крайник е на земята, а разтегнатият ви крайник е в ластика. Тази поза оказва помощ да се отворят флексорите на бедрата.
  • Supta Konasana (поза накривен ъгъл/поза обърната звезда): Издигането на сърцето над главата е толкоз потребно!

Как да вършим въздушна йога вкъщи – по какъв начин да стартираме въздушна (аеро) йога

Като за начало ви съветваме да изкарате няколко курса в подобаваща йога зала с йога инструктор. За да може да научите базовите пози и придвижвания. Зали за въздушна (флай) йога има на доста места в България – София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Банско и така нататък А по-късно напълно умерено може да продължите тренировките сами у дома. За задачата обаче имате потребност от:

1. Подходящо съоръжение за въздушна йога

Купете йога люлка или хамак. За разлика от някои други спортни и подготвителни режими, въздушната йога изисква единствено едно съоръжение: здрава лента от копринена тъкан, която виси от тавана. Когато избирате йога люлка, проверете онлайн търговците на дребно и магазините за спортни артикули, с цел да сравните цените и марките, преди да закупите такава.

2. Монтирайте крепко за тавана закупената люлка за въздушна йога

За да практикувате въздушна йога дейно и безвредно, ще би трябвало да окачите люлката си на тавана или на здрава греда (поне 10×10 см). Монтажът би трябвало да се направи по този начин, че да няма никакви подозрения в здравината на захващането. Също по този начин ще би трябвало да монтирате люлката в пространно помещение, тъй че да имате място за придвижване.

Как да спортуваме при диабет – кои типове извършения са позволени

3. Може да стартирате с вашите въздушни йога извършения

Разтегнете се, преди да започнете с хамака. Тъй като тялото ви може да не е привикнало с придвижванията и натиска, свързани с въздушната йога, изключително значимо е да загреете мускулите си, преди да започнете тренировката. Подгответе се, като разтягате всички съществени мускулни групи – в това число краката, ръцете и коремните мускули – за най-малко 15 до 20 минути. Обърнете особено внимание на раменете и ръцете, защото те са подложени на изключително напрежение по време на подготовка по въздушна йога.

Това е всичко, което би трябвало да знаете за въздушната йога. Време е да започнете самите извършения, които сте научили. Ако желаете някакви по-напреднали придвижвания – има задоволително клипчета в YouTube .

Желаем Ви триумф и бъдете здрави!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР