Как да се справим при наличието на флуороза, съветва зъболекарят

...
Как да се справим при наличието на флуороза, съветва зъболекарят
Коментари Харесай

Какво е флуороза и как се лекува?

Как да се оправим при съществуването на флуороза, поучава зъболекарят Владимир Шипков

Флуороза се развива при прекалено струпване на флуор в тялото. Например, когато има доста флуорид в питейната вода, храната или той попадне в тялото вследствие на професионални действия.

В началния стадий флуорозата се демонстрира под формата на нормално симетрични петна по зъбите, чийто колорит варира от млечно бяло до кафяво. Освен това, в случай че не предприемете дейности, се появяват признаци на деминерализация на емайла (защитната обвивка става тънка, появяват се микропукнатини) и зъбите стартират да се утежняват.

Флуорозата не минава сама и не се лекува с национални средства. Опитите да се отървете от заболяването сами може единствено да навредят и да ускорят разрушителните процеси в твърдите тъкани. Зъболекарят би трябвало да взе участие в слагането на диагноза, установяване степента на развиване на болестта и още повече с лечението. Следователно, когато се появят първите признаци на болестта, би трябвало неотложно да се консултирате със експерт.

Какъв е рискът от флуороза?

Петната по емайла могат освен да причинят психически дискомфорт и по-ниско самочувствие. Последиците може да бъдат доста по-сериозни:

  • изтъняване и разрушение на емайла;
  • загуба на наранени зъби;
  • повишение на паратироидния хормон в кръвта, добиване на калций от костите и увеличение на тяхната крехкост;
  • осификация на връзки и сухожилия, против която се губи подвижността на ставите;
  • артрит, артроза, остеопороза и други болести на костната тъкан.

Как се лекува флуороза?

Протоколите за лекуване се създават самостоятелно, според от естеството на болестта, стадия на неговото развиване, степента на увреждане на тъканите и физиологичните характерности на пациента.

Стандартната терапия в началния стадий на развиване на флуорозата е изкуствено засищане на твърдите тъкани на зъба с потребни микроелементи (реминерализация) и покриване на емайла със защитно съединяване, което понижава чувствителността (ламиниране).

Ако дълбочината на дефектите не надвишава 0,2 мм, микроабразията е ефикасна. Това е процедура, която съчетава химическо деяние върху емайла и механично възобновяване. Микроабразията ви разрешава да се отървете от резултатите на флуорозата под формата на естетически недостатъци, без да увреждате здрави тъкани и венци.

В случай на съществено заболяване, когато защитната обвивка на зъбите стартира да се напуква и разпада, казусът се взема решение посредством слагане на корони или фасети. Керамичните ортопедични структури ви разрешават да възстановите изцяло дъвкателните функционалности и естетическите качества на болните и развалени зъби. Ако са направени благодарение на високотехнологичния комплекс Cerec, пациентът може да получи нов изцяло функционален зъб за по-малко от час.

Профилактика

Най-често непотребният флуорид влиза в тялото с питейната вода. Затова можете да дадете водата за разбор в лабораторията. Ако се откри, че надвишава допустимите стандарти за флуорид, коства си да закупите спомагателни филтри за разчистване или да се пие вода от магазина. Тези, които имат наследствена предразположеност към развиване на флуороза, се поучават да лимитират храни, които съдържат повече от този микроелемент: черен и изключително зелен чай, орехи, морски блага. Освен това не би трябвало постоянно да употребявате артикули с флуор: паста за зъби, препарат за изплакване, пропит конец.

И не забравяйте да посещавате ортодонт за обикновен обзор на всеки шест месеца. Специалистът може да разпознава заболяването в точния момент, защото в началния стадий петната са съвсем невидими.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР