Как да се грижим за пчелите през Март – през

...
Как да се грижим за пчелите през Март – през
Коментари Харесай

Как да се грижим за пчелите през Март – полезни съвети

Как да се грижим за пчелите през Март – през месец март настава пролетта, както и началото на по-активните пчеларски действия на пчелина. В множеството случаи времето през Март се позатопля и доста постоянно има доста слънце и приятни температури.

През денят температурата се покачва над 10-12 С°, като стига от време на време 22-26 С°, което е причина за добър летеж и донасяне на прашец и вода.

Фенологичен календар през месец Март

През месец март зацъфтяват доста медоносни и прашецодайни растения, шубраци и дървета. Най-важните от тях са леска , дрян , минзухар , елша , бряст , ива , бадем , джанка , кайсия .

Също по този начин можем да прибавим и други растения като кукуряк , сребрист явор , жълт гарвански лук , благоуханен нокът , синец , чимшир , подбел , иглика , миризлива теменуга , великденче , черна топола , зарзала и други.

Глухарчето също лека-полека стартира да се появява. През месец Март можем да засеем фацелия . Тя стартира да цъфти почти 45-50 дни след засяването. Затова можем да планираме по кое време да я засеем. Можем да засеем на 2-3 стадия през 6-7 дни, за удължение на цъфтежа. В взаимозависимост от времето, влагата и надморската височина, фацелията отделя сред 20 и 35 кг от декар, а от време на време и много повече.

Цялото това многообразие от медоноси и най-много от прашецоотделящи растения, засилват пчелите неимоверно доста. През месец Март стартира цялостното възобновяване на зимните с летните пчели.

Работа на пчеларя през Март – по какъв начин да се грижим за пчелите през Март

През месец Март нямаме кой знае каква работа на пчелина. Но имаме няколко съществени задания, които сигурно би трябвало да правим, с цел да сме сигурни в бъдещото наред развиване на нашите пчелни фамилии. А точно:

  • Основен обзор
  • Стесняване и стопляне на гнездото (при необходимост)
  • Подхранване и стимулиране на пчелните фамилии
  • Профилактични ограничения срещу заболявания

В общи линии, това са най-важните ни задания на пчелина през Март. Започваме с главния обзор . Той има за цел да се види какво е състояните на другите пчелни фамилии. Следим за съществуване на майка , запечатано и намерено пило , съществуване на медови и прашецови ресурси , количество пчели . Обръщаме внимание на качеството на пчелната майка. Когато в пчелното гнездо има доста работническо пило, ситуирано по питите компактно (без пропуски) под формата на кръг или елипса, то можем да сме сигурни, че пчелната майка е млада и качествена.

Работим в хубаво, по опция безветрено време, с температури над 14-15 градуса. Работим умерено и деликатно, като се стремим да сме бързи в прегледа. Можем да си водим мемоари за параметрите на всяко пчелно семейство. А в следствие да използваме записките и да наблегнем самостоятелно на другите потребности на фамилиите.

Можем да комбинираме пролетния обзор с разчистване и стерилизация на дъната на кошерите. Ако сме с мрежести дъна, ние няма да имаме кой знае каква работа. Но при плътното дъно, напролет има много опадали останки от зимата, които е добре да почистим.

Затова можем да почистим и дезинфекцираме дъната на кошерите благодарение на добре познатата ни бензинова (газова) горелка и изострен нож или шпатула. Това несъмнено е допустимо при кошерите с отделящо се дъно. Ако работим с един стандарт кошери, можем да използваме едно в допълнение чисто дъно, което да сложим още на първото прегледано семейство. След това обгаряме хубаво неговото дъно и го употребяваме за второто семейство, като махаме неговото дъно. Целта ни е да не губим време при обгарянето на всяко дъно и да не безпокоим прекомерно дълго пчелите.

Можем да употребяваме и гореща сапунена вода или 4%-ен разтвор на формалин. Но не е доста целесъобразно, пък и кардинално горелката прави чудесна работа. Събираме всички боклуци в кашонче, което изгаряме след изчерпване на главния обзор в пчелина.

Стесняване и стопляне на гнездото (при необходимост)

Това мероприятие вършим при по-слабите пчелни фамилии. Защото при тях е доста значимо да запазим оптимално доста температурата при пилото. При мощните фамилии няма съвсем никакъв резултат от стесняването. Ако използваме рамки без хофманов уширител, тогава умерено можем да стесним междурамковото разстояние до 8-9 мм. Така пчелите топлят по-голяма повърхност и отглеждат повече пило. Когато фамилиите се развият и времето се затопли, рамките още веднъж се слагат на одобреното разстояние от 11 мм.

Пчелните гнезда оставяме на толкоз пити, колкото пчелите покриват компактно. Поставяме изолационни (затоплящи) материали, които би трябвало да бъдат сухи. Овлажнелите наложително подменяме, за предварителна защита на развиването на плесени и някои болести. Над гнездото също слагаме добра топлинна изолираност.

Подхранване и стимулиране на пчелните фамилии – по какъв начин да се грижим за пчелите през Март

Поради фактът, че потреблението на мед на всяко пчелно семейство нараства при започване на развъждане на пилото, то в този момент би трябвало да сме доста деликатни с количеството на медовите ресурси. Защото не желаеме нашите пчелни фамилии да умрат от апетит при започване на пролетта. Ето за какво откакто създадем пролетния обзор, преценяме по какъв начин да подхранваме обособените фамилии.

За най-лесно можем да сложим по една цяла пита от 1 кг върху рамките, над гнездото. С което ще сме сигурни, че нашите пчели няма да имат проблем с изхранването в границите на 2-3 седмици. При по-трайно стопляне на времето, можем да стартираме да надраскваме запечатаните пити и да ги слагаме до пилото. Това е в случай, че в кошера има доста ресурси.

По този метод ние подсигуряваме пчелите в хранително отношение. Също по този начин подтикваме пчелите да отглеждат повече пило, което е нашата основна цел напролет. Много пчелари считат, че активизирането на по-голямото яйцеснасяне на майките би трябвало да стартираме 65-70 дни преди започването на основната паша. Но в множеството случаи в никакъв случай не можем да уцелим точния миг на първата основна паша.

Затова следим постоянно в пчелното семейство да има хранителни ресурси в обсега на кълбото. В началото на Март можем да употребяваме готовите питки и да разпечатваме и надраскваме запечатаните пити. През втората половина на месеца можем да включим и захарния сироп в подхранването. Подаваме по-малко и нагъсто, всеки ден или през ден по 150-300 мл. в съответствие 1:1 или по-рядък сироп. Тогава времето към този момент се е позатоплило, а огромна част от зимните пчели към този момент са превърнати в млади летни пчели, които интензивно могат да преработят подаденият им захарен сироп.

Както казахме, по-слабите фамилии е добре да стесним много, като за задачата можем да употребяваме метода на Блинов . Така ще засилим в по-голяма степен слабите фамилии, които бързо ще наваксат изоставането, стига майката да е млада и продуктивна. В такива фамилии е добре да подаваме и питки с включен прашец.

Като цяло би трябвало да запомним, че салдото сред изобилните хранителни ресурси (мед и прашец), положителният топлинен и въздушен режим и съществуването на свободни килийки за снасяне на яйца са положителната причина за мощни и здрави пчелни фамилии. Такива, които ще могат да се възползват от наближаващите по-обилни паши.

Профилактични ограничения срещу заболявания – по какъв начин да се грижим за пчелите през Март

През месец Март следим за нозематоза . Тя се демонстрира най-много при по-слабите пчелни фамилии. И според от това по какъв начин е минала зимата, дали е имало очистителни облитания и така нататък Можем профилактично да третираме всички пчелни фамилии срещу нозематоза. Ако практикуваме обгаряне на дъното с горелка, ние значително ще дезинфекцираме спорите.

Стремим се да подсигурим всяко пчелно семейство да бъде в изсъхнал, чист и здрав кошер. А това е гаранция за бъдещото благоденствие на пчелите. Също по този начин би трябвало да се стремим към по-голямото подменяне на старите рамки, тъй като по този начин ще избегнем в по-голяма степен риска от бъдещи заболявания.

През месец Март можем да третираме нашите пчелни фамилии пртотив вароатоза . Като за задачата можем да използваме препарат, от който сме удовлетворени и знаем, че има резултат. Но се съобразяваме с времето и условията на всеки обособен препарат за вароатоза. Можем да изчакаме и месец Април с тази активност.

Желаем Ви триумфи през новата пчеларска година!

Как да се грижим за пчелите през Април – потребни препоръки

Как да се грижим за пчелите през Април – месец Април е един от най-важните и може би най-ангажиращият месец за пчеларя. През този месец пчелите към този момент са много дейни, отглеждат доста пило, без значение че има и доста студени дни през Април. Сега им е нужна доста храна, с цел да отгледат армията, която ще работи…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР