Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват

...
Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват
Коментари Харесай

Как чужди граждани и фирми могат да придобиват право на собственост върху земя в България?

Как задгранични лица и задгранични юридически лица могат да получават право на благосъстоятелност върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и използването на земеделските земи?

Темата разяснява в “Законът и Темида “ по БНР нотариус Камен Каменов, съветник на предаването. Той е и създател на книгата “Нотариусът и правото “.

Кои са нормативните актове, които дефинират реда и разпоредбите за правото на благосъстоятелност на земеделска земя от задгранични физически и юридически лица?

“Въпросът е организиран на първо време от член 22 от Конституцията на Република България. Там е казано, че чужденци и задгранични юридически лица могат да получават право на благосъстоятелност върху земя при изискванията, произлизащи от присъединението на Република България към Европейския съюз, или по силата на интернационален контракт, утвърден, обнародван и влезнал в действие за Република България, както и посредством заместничество по закон.

Чужденците и задграничните юридически лица могат да получават право на благосъстоятелност върху здания и лимитирани вещни права върху неподвижен парцел в страната, в случай че със закон е открито друго.

Чужда страна или междуправителствена организация може да придобива право на благосъстоятелност върху земя, здания и лимитирани вещни права върху неподвижен парцел в страната, въз основа на интернационален контракт на закон или на акт на Министерския съвет.

Също по този начин непозната страна не може да придобива право на благосъстоятелност върху неподвижен парцел в страната по завещание. Според Закона за собствеността и използването на земеделските земи не могат да получават и да имат право на благосъстоятелност върху аграрни земи търговски сдружения, в които съдружниците или акционерите са директно или индиректно сдружения, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Търговски сдружения, в които съдружници или акционери са чужденци отвън физическите лица, жители на страните членки на Европейски Съюз и на страните страни по Споразумението за европейското икономическо пространство, или задгранични юридически лица, отвън посочените, както и еднолични търговски сдружения, учредени от такива физически или юридически лица. Акционерни сдружения, които са издали също по този начин акции на предявител.

Чужденци, които придобият право на благосъстоятелност върху аграрни земи при заместничество по закон, не дават отговор на изискванията, планувани в контракта за присъединение на Република България към Европейския съюз, или друго не е планувано в интернационален контракт, утвърден по реда на упоменатия член 22-ри, алинея 2-ра от Конституцията на Република България, са длъжни в 3-годишен период от разкриване на наследството, да трансферират собствеността на лица, които имат право да получават такива парцели.

Важно конкретизиране е, че в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, през май месец 2014 година се вкара наредба, според която право на благосъстоятелност върху аграрни земи могат да получават физически или юридически лица, обитавали или открити в Република България повече от 5 години.

Юридическите лица с регистрация по българското законодателство по-малко от 5 години, могат да получават право на благосъстоятелност върху аграрни земи, когато съдружниците в сдружението, членовете на сдружението или учредителите на акционерното сдружение дават отговор на горепосочените условия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР