Кадър Нова твФактите са доста обезпокояващи от медицинска гледна точка,

...
Кадър Нова твФактите са доста обезпокояващи от медицинска гледна точка,
Коментари Харесай

Минава ли през България канал за трафик на органи?

Кадър Нова тв

Фактите са много обезпокоителни от здравна позиция, защото този поток на донори е обвързван с неспазване на правила за добра клинична процедура в границите на бъбречната трансплантация, което води до недобри резултати. Така началникът на Клиниката по неврология и трансплантация към УМБАЛ ``Александровска`` проф. Емил Паскалев разяснява случая с четиримата арестувани за присъединяване в схемата с трафик на органи, съобщи вести.бг.

При акция на ГДБОП и прокуратурата във вторник вечерта, на българо-турската граница, бяха арестувани четирима души. Двама от тях са обвинени в образуване на канал за трафик на органи.

Според него вероятната причина за съществуването на сходен трафик на органи е неналичието на задоволително бъбречни трансплантации.

,,В тази причина влиза и неналичието на донори. Т.е. рейтът на трансплантации би трябвало да бъде от европейски темперамент – от порядъка на 25 на към 1 милион население за една година. В този брой влизат и трупни, и живи, като дялът на трупните би трябвало да е разбираемо по-голям``, сподели още той.

По думите му в България това в никакъв случай не се е случвало.

,,Най-много в границите на една година сме имали към 12 на 1 милион души. Обикновено сме с към 3 до 5``, изясни Паскалев.

„ В България постоянно е имало доста дребна разлика сред живото донорство и трупното донорство. Трябва трупното донорство да бъде доста повече, в сравнение с се прави сега ”, съобщи още той.

Според Паскалев в последно време има доста повече трансплантирани български жители в Турция, в сравнение с у нас.

,,Качествоно на трансплантациите, откакто идват при нас за следене, се вижда доста добре и то е друго. Това ми дава съображение да мисля, че нещата се уголемяват на база на това, че се прави трансплантация с неспазване на всички медицински правила за това``, уточни той.

,,Напоследък случаите на затруднения зачестиха. Много постоянно идват пациенти, които са трансплантирани, само че не доближават до естествена бъбречна функционалност, което ме кара да си мисля, че в действителност медицинските правила там стартират да се загърбват``, уточни още той.

,,Трансплантираните в Турция пациенти идват при нас с епикризи, в които няма никакви медицински данни и информация във връзка с донора и на ред други проучвания. Често документите нямат нито щемпел, нито подпис``, съобщи Паскалев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР