Кадър бТВЕксперт обясни кога може да се проведат нови избори,

...
Кадър бТВЕксперт обясни кога може да се проведат нови избори,
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Ако не бъде сформирано правителство, новите избори ще са през юли

Кадър бТВ

Експерт изясни по кое време може да се проведат нови избори, в случай че не бъде образувано държавно управление.  В Конституцията е планувано, че в едномесечен период след парламентарните избори би трябвало да бъде свикано ново Народно заседание. Другата седмица ще имаме цялостен лист на определените национални избраници. Едва откакто бъде свикано първото съвещание, може да стартират формалните договаряния за сформиране на държавно управление, което чакам да се случи докъм 19 - 21 април. Това сподели в предаването " Лице в лице " по БТВ доцент Наталия Киселова в коментар за конституционните благоприятни условия да се сформира държавно управление.

В Конституцията е записано, че стартират съвещания, за които няма период. През това време Народното събрание работи и може да приема закони. Правителството на господин Борисов ще подаде оставка по време на първото съвещание на новосформираното Народно заседание, изясни тя.

Според мен консултациите ще бъдат къси – 3-5 дни. След това президентът връчва мандат на най-голямата по бройка парламентарна група. Тя би трябвало да реши кого да номинира за министър-председател, за връчване на мандата. По Конституция на седмия календарен ден от връчването на мандата той би трябвало да го върне или да предложи конструкция и състав на държавното управление, съобщи доцент Киселова.

Ако мандатът бъде върнат, той би трябвало да бъде връчен на втората по мощ парламентарна група, а в случай че и тя го върне, в 7-дневен период би трябвало да дефинира на коя от останалите четири политически обединения в Народното събрание да връчи мандата. Ако и тогава не бъде основано държавно управление, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно държавно управление и издава декрет за осъществяване на нови парламентарни избори след два месеца, уточни конституционалистът.

По думите ѝ, в случай че партиите в Народното събрание не съумеят на образуват държавно управление, новите парламентарни избори ще се проведат след към три месеца, т.е. през юли, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР