Пазаруващите в Тему бяха уведомени за много нередности около китайската

...
Пазаруващите в Тему бяха уведомени за много нередности около китайската
Коментари Харесай

Лоша вест за пазаруващите в Тему

Пазаруващите в " Тему " бяха известени за доста нередности към китайската платформа.

Групи за отбрана на потребителите в целия Европейски съюз подадоха координирани тъжби против Temu, обвинявайки притежаваната от Китай ултра евтина платформа за електронна търговия в редица нарушавания, свързани със Закона за цифровите услуги (DSA) на блока.

Temu започва в района единствено преди към година, но наскоро съобщи , че надвишава 75 милиона консуматори месечно, съобщи.

Санкциите за доказани нарушавания на онлайн ръководството на Европейски Съюз и режима за сигурност на пазара могат да доближат до 6% от световния годишен оборот на майката на платформата.

BEUC, европейската потребителска организация, която съставлява 45 районни групи за отбрана на потребителите в 31 страни от Европейски Съюз, съобщи в четвъртък, че е подала тъжба против Temu до Европейската комисия - призовавайки Европейски Съюз незабавно да я дефинира като „ доста огромна онлайн платформа “ (VLOP) по ЗДСл. (VLOP-статус би означавал, че Temu би трябвало да съблюдава спомагателни правила за алгоритмична бистрота и отчетност, в това число намаляване на систематичния риск. Други VLOP за електронна търговия включват Alibaba, Amazon, Booking.com, Гугъл Shopping и Zalando.)

В същото време 17 от организациите-членки на BEUC в целия блок подадоха тъжби против DSA до своите национални органи за отбрана на потребителите — обвинявайки Temu в нарушение на общите правила на регламента, които се ползват за Temu от средата на февруари .

Координираните тъжби настояват, че колосът за електронна търговия не съумява да извърши редица условия за DSA, в това число условия за следене на търговците; правила против манипулативен дизайн; и бистрота към логаритмите за препоръчване на артикули.

Коментирайки в изказване, Моник Гойенс, общоприет шеф на BEUC, упрекна Тему, че е „ изпълнен с манипулативни техники “, предопределени да накарат потребителите да харчат повече, и твърди, че незадоволителната информация за търговците „ постоянно оставя потребителите на мрачно за това кой те купуват артикули от.

„ Тази липса на проследимост пречи на потребителите да вземат осведомено решение или да знаят дали даден артикул дава отговор на разпоредбите за сигурност на Европейски Съюз “, добави тя.

Групите за отбрана на потребителите също по този начин показват угриженост по отношение на сигурността на подрастващите, като показват, че рисковите отстъпки от цените и функционалностите за геймификация, вградени в платформата на Temu, евентуално ще бъдат привлекателни за децата.

„ Teму не подсигурява на потребителите си безвредна, предвидима и надеждна онлайн среда, както изисква законът “, настояват те в жалбата.

„ Наред с други неща, имаме мощни опасения, че потребителите стават жертва на манипулативни техники, че Temu не съумява да обезпечи проследимостта на търговците, работещи на неговата платформа, или че цялостното му действие остава непрозрачно, като всички те нарушават Закона за цифровите услуги. ”

„ В последна сметка, огромният брой рискови артикули, продавани на Temu от непроследими търговци, посредством манипулативни практики и непрозрачни целесъобразни системи, са съставки на отровен коктейл, който евентуално ще повреди поверителността, сигурността и сигурността на малолетните “, предизвестяват също групите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР