Качеството на летните гуми е от съществено значение, когато става

...
Качеството на летните гуми е от съществено значение, когато става
Коментари Харесай

Кога е препоръчително да сменим летните гуми с нови?

Качеството на летните гуми е от значително значение, когато става дума за улеснение, сигурност, комфорт и безвредно пътешестване с лек автомобил. Те „ държат “ колата добре на пътя и компенсират неравностите на асфалта. Това води до последователното им изхабяване, стареене на каучука и утежняване на техническите характерности. Как да познаете, че би трябвало да поставите нови, кои са факторите и знаците за изхабяване?

Кога може да се наложи промяна на летни гуми?

Нуждата от замяна може да възникне по няколко аргументи. При настъпване на топлия сезон , зимните „ обувки “ би трябвало да се сменят при трайното задържане на външните температури до и над +7 °C. Това ще резервира постоянното ръководство на автомобила, ще усъвършенства сцеплението с пътната настилка, ще го направи по-устойчив на аквапланинг, ще стане по-безшумен и по-икономичен на гориво.

Смяна е нужна и при износените с годините летни гуми, изключително в случай че те са втора ръка или регенерат. Грайферите на използваните модели последователно изтъняват и каналите на протектора стават плитки. Това способства за невъзможността за вдишване на повече вода и нейното изхвърляне настрана. Така, при прекосяване през мочур, се стига до моментна липса на сцепление на летните гуми с асфалта и загуба на ръководство.

При пръсване също се постанова незабавна замяна, с цел да е допустимо да продължите пътуването си. Съвременните безкамерни летни гуми спадат по-бавно, само че не трябва да карате в сходно положение. Това ще направи потърпевшото колело неефикасно и без опция за ремонт. Ще способства за понижаване на устойчивостта на автомобила на пътя и ще усили предпоставките за ПТП.

Каква е минималната дълбочина на протектора?

Съгласно европейските правила, законовият най-малко на изхабяване на грайфера е до 1,6 мм. Различни самостоятелни проби демонстрират, че минималната дълбочина не трябва да е под 3 мм . Средната дълбочина на грайфера при новите летни гуми е приблизително сред 8 и 9 милиметра. Когато караме с 1,6 мм. изхабен грайфер, това значи, че отговарящият за поддържане на сцеплението пласт към този момент е заличен и се отварят съществени предпоставки за пораждане на аквапланинг.

Как да разпознаем потребността от промяна посредством специфичните знаци?

Съществуват разнообразни, употребявани от производителите, знаци, ясно сигнализиращи, че е време за промяна на летните гуми с нови: приложимост на 8 числа – на другите пластове са щамповани обособени следващи числа и оптималната се намира на най-долния сериозен, което е сигнал за незабавна подмяна; слагане на белези в каналите – навътре в каналите за изтласкване на водата се плануват издатини. Когато дълбочината намалее до равнището на тези щампи, това значи че е доближат минималния предел за изхабяване и е нужна подмяна; смяна на яркостта на каучука – с несъразмерното протриване и понижаване на пластовете, каучукът става все по-ярък, което е индикатор за потребността от предприемане на дейности. Кога се постанова незабавна замяна?

Съществуват още няколко фактора, проявата на които е сигнал за незабавна реакция, защото може да се стигне до изненадваща щета на пътя и неспособност за по-нататъшно пътешестване. Може също да се стигне до неочаквана загуба на ръководство и до ПТП.

Това е изключително годно при поява на голям брой разнообразни по размери пукнатини по каучука . Ако забележите, че е мощно напукан, стартират да липсват фрагменти, прекомерно е корав и липсва еластичност. При забелязване на очевидно стърчащи телове , влакна и всевъзможни детайли от вътрешната конструкция, безусловно потърсете нов аналог в профилиран онлайн магазин. Ще получите достъп до разнообразни марки истински и качествени оферти, налични цени и професионално обслужване. Възможно е да се доверите и на подобаващ сервиз, където ще извършат промяната незабавно.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР