Качеството и техническата изправност на 182-километровия интерконектор, свързващ газопреносните мрежи

...
Качеството и техническата изправност на 182-километровия интерконектор, свързващ газопреносните мрежи
Коментари Харесай

Газопроводът IGB с валидирани качество и изправност преди тестовете с природен газ

Качеството и техническата редовност на 182-километровия интерконектор, свързващ газопреносните мрежи на Гърция и България, са препотвърдени посредством инспекция с калибриращо инспекционно бутало по цялата дължина на оборудването.

Този способ за инспекция на качеството на към този момент построения газопровод е част от поредност проби и тествания на оборудването преди въвеждането му в комерсиална употреба. Калибриращото инспекционно бутало е измежду най-новите и съвременни технологии, които се ползват в сектора за гарантиране целостта на линейната част и нейната техническа редовност. Тази инспекция е последната стъпка преди финалното изсушаване на газопровода и тестването му с подаване на действителни количества газ по цялата дължина от Комотини към Стара Загора. Преминавайки по цялото трасе на газопровода, буталото разпознава възможни проблематични зони с разяждане или неравности отвътре на тръбите. Подобни проблеми или отклонения от стандартите не са открити при ревизия на IGB.

Паралелно текат довършителните действия по създаване и тестване на газоизмервателните станции при Стара Загора и Комотини, като оборудването при Стара Загора е изпълнено на 96% и следва да бъде тествано с природен газ. Станцията на българска територия към този момент е с изпълнени сполучливо хидротестове и пневматични проби. През юни същият развой ще се повтори за станцията при гръцкия град Комотини, която е съвсем двойна като мащаб и е приключена на 84%. Хидротестовете на станцията на гръцка територия към този момент също са изпълнени сполучливо.

Изпълнителят на контракта за планиране, строителство и доставки - гръцката компания АВАКС - има ангажимент освен да приключи строителството във допустимо най-кратки периоди, съблюдавайки всички стандарти за качество, само че и да организира проби с действителни количества газ по цялото трасе на интерконектора, преди той да бъде изцяло одобрен като механически кадърен за употреба. За тази цел към този момент е разгласен търг за закупуване на нужните количества природен газ за първичното запълване на интерконектора. Търгът започва през първата седмица на юни и ще се организира на платформата на „ ГАЗОВ ХЪБ БАЛКАН “ ЕАД.

От административна позиция също има идни процедури, които следва да бъдат изпълнявани редом с довършването на строителните действия и тестванията. Напредва процедурата по узаконяване на плановата компания ICGB като самостоятелен метафоричен оператор – чака се координиране на проекторешение с Европейската комисия, след което издаване на финално решение за сертификация от националните енергийни регулатори на България и Гърция – КЕВР и РАЕ. Административни задължения имат и други институции от българска страна: Дирекция за народен строителен надзор, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, Държавна организация за метрологичен и механически контрол, Министерство на околната среда и водите – Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, Пътни ръководства и РЗИ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР