Кабинетът Петков падна, след като мнозинство от четирите партии -

...
Кабинетът Петков падна, след като мнозинство от четирите партии -
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" свалиха кабинета "Петков"

Кабинетът " Петков " падна, откакто болшинство от четирите партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и " Възраждане " събраха задоволително гласове и вотът на съмнение против ръководещите бе сполучлив. Срещу държавното управление гласоподаваха 123 депутати от опозицията, в това число за пръв път от доста време в залата бе и Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Подкрепата си за кабинета обявиха 116 депутати. В залата бяха 239 депутати, само отсъстваше Елена Гунчева от " Възраждане " по здравословни аргументи.

Първият избор събра 124 гласа против кабинета, след което бе поискано прегласуване. След него гласовете против държавното управление бяха 123. Оказа се, че Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се объркал и по неточност глласувал " за ", както изясни самият той.

" Този кабинет бе свален от господин Пеевски, господин Борисов и госпожа Митрофанова ", сподели министър председателят Кирил Петков незабавно след вота от трибуната на Народното събрание. " Вярвам, че един ден ще имаме една естествена европейска страна, без задкулисие и без мафия ", добави той.

Това е първото държавно управление в най-новата история на България, свалено от власт посредством сполучлив избор на съмнение. Досегашните ръководещи въпреки всичко ще имат късмет да опитат да сформират и нов кабинет в границите на този парламент. До седмици президентът ще стартира процедурата с връчване на три мандата, като първият ще е за " Продължаваме промяната ". Ако няма кабинет, определен със 121 гласа, следва длъжностен кабинет и избори наесен.
Реклама
До тук се стигна, откакто водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов разгласи, че се отдръпва от обединението на 8 юни - публично поради Северна Македония и актуализацията на бюджета са в основата на разногласията сред ръководещите. Бързо по-късно ГЕРБ внесоха избор на съмнение против кабинета.

Изходът от гласуването до последния миг бе неразбираем поради куп спорни сигнали от опозицията. Още през уикенда за вота на съмнение, макар че той бе импортиран от ГЕРБ и остави малка врата на депутатите си да се отметнат при гласуването. В сряда пък, денят на вота, в Европейски Съюз - нещо, който кардинално през цялото време желае и " Продължаваме промяната " и против което е водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Така до сряда привечер остана невероятно да се предвижда по какъв начин ще гласоподава ГЕРБ.

" Продължаваме промяната " от своя страна пък демонстрираха, че не са подготвени на отстъпки за заявените от партията полезности и правила и резервираха очаквания, че кабинетът ще оцелее. До последно министър председателят Кирил Петков се надяваше да получи спомагателна поддръжка от още депутати от разцепилата се партия на Слави Трифонов - само че бяха нужни най-малко още шестима за болшинство от 121 или най-малко петима, с цел да не мине вота на съмнение.

Правителството бе подкрепяно морално и от няколкохилядна група стачкуващи, които се събират пред Народното събрание съвсем всекидневно от предишния четвъртък насам, когато
Реклама
, даже в противен случай. Реален спор на процедура нямаше, изявленията бяха малко и не всеки път всъщност, а вносителите от ГЕРБ и депутатите от Движение за права и свободи изглеждаха нетипично пасивни. Нещо повече, държанието на опозицията даже даде опция на ръководещите да обяснят и защитят икономическата и финансовата си политика с данни, обстоятелства и съпоставения с предходните държавни управления. Мотивите на ГЕРБ за вота на съмнение бяха точно стопански и финансови: съгласно някогашните ръководещи държавното управление е позволило неконтролируема инфлация и обедняване на популацията, има стопански срив, дефицитът ще надвиши 3.5%, а страната мощно ще задлъжнее. Но това не пречи на ГЕРБ да популистки да оферират още по-бурно, разбирай скъпо, нарастване на пенсиите във висящата актуализация на бюджета.

В сряда нещата продължаваха да са безредни, като ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане " провалиха утринното постоянно съвещание на Народното събрание - депутатите на четирите партии не се записаха в залата и кворумът пропадна.

Иначе математиката за вота не бе прекомерно комплицирана: " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " дружно с шестимата отцепници от " ИТН " са общо 115 души. А обявилите се за оставка на държавното управление ГЕРБ, Движение за права и свободи, другата половина от Има Такъв Народ и " Възраждане " са 125 души. Непредсказуемото държание на партиите обаче сътвори и редица сюжети за вота. Само един от тях бе кабинетът да получи поддръжка от още най-малко петима депутати. Другите разновидности за оцеляване на държавното управление бяха най-малко петима да гласоподават с " въздържал се ", да не вземат участие в гласуването или да не са в залата.
Свързани публикации ГЕРБ отвори вратата към повдигането на ветото против Северна Македония 22 юни 2022, 13:13 Странна липса на действителни диспути по вота на съмнение за кабинета " Петков " 21 юни 2022, 14:53 Борисов пробва да стопли връзките с актуалните ръководещи 18 юни 2022, 14:32 Интервю | Кирил Петков: Всички маски паднаха 17 юни 2022, 06:50 Свалянето на Никола Минчев - митинги и генерална подготовка за вота на съмнение против кабинета " Петков " 16 юни 2022, 17:55 " Пич, Дългия ме праща ": В Народното събрание има нова коалиция и тя може да смъкна Петков до седмица 16 юни 2022, 09:00 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР