Адвокати от опозиционна партия в Кения предприеха действия за блокиране

...
Адвокати от опозиционна партия в Кения предприеха действия за блокиране
Коментари Харесай

Опозиционна партия в Кения иска блокиране на изпращането на полиция в Хаити

Адвокати от опозиционна партия в Кения започнаха дейности за блокиране на плануваното от страната разполагане на полиция в Хаити , съгласно правосъдна декларация. Това се случва дни преди идването на чиновниците в карибската страна, предават от Reuters.

Екуру Аукот и Мируру Ваверу, като юристи и ръководители на партията Thirdway Alliance, през вчерашния ден са изпратили молба до Върховния съд. В нея те упрекват президента Уилям Руто и управляващите, че не са се подчинили на правосъдната заповед при подписването с Хаити.

Адвокатите обявиха, че държавното управление ще бъде наказано за пренебрежение към съда, в случай че продължи дейности по изпращане на полицейски екипи към Карибите. " Жалбоподателите са надеждно осведомени, че това може да бъде осъществено когато и да е от в този момент ", написа още в молбата до Върховния съд.

Припомняме, в отговор на предишния юли, с цел да помогне за справяне с влошаваща се рецесия със сигурността и нарастващия надзор от страна на локалните банди.

Въпреки това Върховният съд на Кения е постановил през януари, че служителите на реда не могат да бъдат ситуирани в Хаити при липса на " реципрочно съглашение " с държавното управление на домакина.

През март Президентът Уилям Руто е подписал съглашение за сигурност с тогавашния министър-председател на Хаити Ариел Хенри. С тези дейности Найроби се надяваше да удовлетвори възраженията на съда и да разреши разполагането да продължи.

Същият месец държавното управление на Кения е декларирало, че слага на пауза на разполагането след. Според Руто обаче полагането на клетва на временен съвет в Хаити на 25 април е дало отговор на опасенията по отношение на вакуума на властта там, по тази причина Кения продължава планирането разполагане на полицейски чиновници.

Миналата седмица Южното командване на американската войска е съобщило, че цивилни реализатори са пристигнали в Хаити, с цел да построят жилищни пространства за ръководените от Кения сили. Ямайка, Бахамите, Барбадос, Бенин, Чад и Бангладеш също са предоставили допълнителен личен състав.
 Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити поради насилието на бандите
Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити поради насилието на бандите

Организация на обединените нации: Мащабът на нарушение на човешките права е " невиждан в актуалната история на Хаити "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР