Кабинетът отпусна на държавното дружество БУЛ БИО 22 млн. и

...
Кабинетът отпусна на държавното дружество БУЛ БИО 22 млн. и
Коментари Харесай

Правителството отпусна близо 22,3 млн. лева за проекти на държавното дружество БУЛ БИО

Кабинетът отпусна на държавното сдружение БУЛ БИО 22 млн. и 280 хиляди лв. за капиталовите планове. Проектите включват създаване на нова, спомагателна индустриална линия за БЦЖ ваксина, реставрация на лаборатория за произвеждане на човешки кръвни артикули, както и възобновяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези посоки в БУЛ БИО, с цел да знаят българите, че сме вложили в основаването на ваксини. България създава освен ваксини, само че и антитоксични серуми и всичко останало за голям брой страни по света ", означи по време на държавното съвещание министър председателят Бойко Борисов. "В самочувствието на българите това би трябвало да бъде втъкано, че не някой ни праща ваксина. В същото време и ние произвеждаме и пращаме доста ваксини на доста страни на разнообразни континенти ", похвали се още Борисов по време онлайн включване във Facebook.

В хода на съвещанието министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов рапортува настоящата конюнктура в страната по отношение на пандемията. Той означи, представен от държавната пресслужба, че се следи понижение на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на огромния брой излекувани пациенти – единствено за една седмица - 16 028 души.

"Това е един от върховете, които реализираме като брой излекувани пациенти, което значи, че сътрудниците в лечебните заведения се оправят все по-успешно ", съобщи здравният министър. И добави, че осъществяването на проекта за имунизация върви по график и се изготвят описите за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19. Министърът чака първите доставки на ваксина у нас да са при започване на месец януари 2021 година

Малко след края на държавното съвещание Борисов още веднъж се включи онлайн в обществената мрежа. От видеото стана ясно, че той към този момент е при чиновниците на БУЛ БИО, с цел да се похвали с самодейността си. Заедно с министър-председателя бе и шефът на ВМА и началник на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, здравният министър Костадин Ангелов и шефът на "Пирогов " Асен Балтов.

"Едно от най-честите затруднения във военния травматизъм е тетанус и газовата гангрена. Благодарение на продуктите на БУЛ БИО нямаме такива проблеми ", сподели Мутафчийски, откакто Борисов даде звук на хвалбите по адрес на продуктите на сдружението.

Асен Балтов пък означи, че токсикологията на "Пирогов " е един от най-големите потребители на противозмийския серум.

"БУЛ БИО има контракт с УНИЦЕФ на стойност 19,065 млн. $, с LG CHEM 3,6 млн. $ - за Южна Корея, и контракт с турска компания за 3 млн. евро. А от януари до ноември 2020 са създадени 22 млн. дози от БЦЖ Ваксината. Всички континенти се запасяват ", регистрира Ангелов.

Борисов благодари на чиновниците на БУЛ БИО, че "разнасят славата на България ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР