Кабинетът одобри промени в Закона за личната помощ, с които

...
Кабинетът одобри промени в Закона за личната помощ, с които
Коментари Харесай

Кабинетът с нови важни промени в Закона за личната помощ

 Кабинетът утвърди промени в Закона за персоналната помощ, с които се подсигурява, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до персонален помощник съгласно самостоятелната им нужда от такава грижа. Със законопроекта се отстраняват слабостите, установени при досегашното приложение на закона. Основна цел на новите текстове е да засилят контрола върху предоставяната услуга и да покачат устойчивостта и качеството на персоналната помощ, оповестиха от държавната пресслужба.

В държавния бюджет за 2021 година по Закона за персоналната помощ са планувани 214,6 млн. лева Паралелно с това са заделени 85 млн. лева за асистентска поддръжка по Закона за обществените услуги. Чрез утвърдените от държавното управление промени и заложените средства ще се обезпечат потребностите на хората с увреждания от персонални асистенти през 2021 година

През идната година посредством Закона за персоналната помощ през 2021 година ще се обезпечи поддръжка на към 80 000 хора с увреждания. Право на такава поддръжка през ще имат: пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на непозната помощ; деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на непозната помощ; деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на непозната помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК сред 70,01% и 89,99% степен на увреждане с непозната помощ. Асистентите ще продължат да работят на трудов контракт.

С промените в Закона за персоналната помощ ще се вкара ангажимент за кметовете на общини при упражняването на надзор да правят наблюдаване за качеството на персоналната помощ. По този метод ще се увеличи автономността на хората, които употребяват такава услуга, и ще се ускори предварителната защита на риска от злоупотреби. С препоръчаните разпореждания се резервира обсега на евентуалните ползватели на персонална помощ, правоимащи към 31 декември 2020 година

С измененията ще се подсигурява финансово застраховане на общинските администрации посредством даване на средства за администриране на персоналната помощ на съответната община, в сходство с давания месечен брой часове на ползвателите на нейна територия. По този метод ще се подобрят устойчивостта и качеството на асистентската грижа.

С новите разпореждания се регламентира даването на персонална помощ при лекуване в чужбина и/или осъществяване на рехабилитационна услуга. По този метод при ясни правила нуждаещият се ще продължи да получава асистентската грижа, с което се обезпечава непрекъсваемост на процеса.

Всички промени в Закона за персоналната помощ са препоръчани след обширен разбор и деен разговор със заинтригуваните страни за въвеждане на прецизни и ясни регулации за даване и прилагане на тази асистентска поддръжка за хора с увреждания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР