Кабинетът на Кирил Петков подаде оставка. Парламентът ще работи още

...
Кабинетът на Кирил Петков подаде оставка. Парламентът ще работи още
Коментари Харесай

Васил Тончев пред ФАКТИ: Ако ПП И ДБ се явят отделно на избори, ще имат по-добър резултат

Кабинетът на Кирил Петков подаде оставка. Парламентът ще работи още малко… Нов кабинет или избори? Може ли да има кабинет на „ Продължаваме промяната “, само че без министър председател Кирил Петков. По настоящата политическа конюнктура пред ФАКТИ приказва социологът Васил Тончев.

- Г-н Тончев, за какво българската политическа класа е раздирана от несъгласия. Защо всеки е против всеки и вади кирливите му ризи?
-
Вървим към развита народна власт и развито гражданско общество. Ние сме в развой на създаване на такова. Ние сме на ръба да оцелеем в границите на демократичните правила. Без Европейския съюз нямаше да можем да се оправим, без поддръжката на нашите сътрудници, само че, въпреки всичко, мисля, че вървим в вярната посока. Нека да вземем образец с арабските революции, които катастрофираха, откакто се организираха, тъй като там нямаше гражданско общество, което да поеме измененията и да ги доразвие. А ние сме от обществата, които вървим напред в демокрацията. Включително и с помощта на това, че се приобщихме към Европейския съюз. Ние минаваме през доста трудности. Имаме и доста комплекси, които би трябвало да преодолеем, с цел да излезем на чисто и на ярко, както се споделя. Така че просто и политиците би трябвало да минат през това.

- Оставката на кабинета е реалност. Какви изходи виждате от по този начин създалата се обстановка?
- Избори. Предвид връзките сред всички сътрудници на политическата сцена, изборите са неизбежни. Не виждам късмет, при който нещо може да се направи в границите на този парламент и на това болшинство.

- Отново президентът ще се трансформира в съществена фигура. Но не отвори ли доста фронтове, откакто подлага на критика всички – опозицията, с Кирил Петков непрекъснато разменят реплики, само че и не пропуща БСП…
- Президентът Радев е в мощна позиция сега заради два обстоятелството. Първото е, че е при започване на мандата си. Второто е, че тезите, които пази, са доста безапелационни за хората. Той залага на една доста по-умерена, по внимателна позиция. Пример е отношението му към войната в Украйна, където, съгласно него, е добре да се държим на известна отдалеченост. Говорим по връзки на оръжието, на глобите. Нещо, което е прагматично, което като цяло се харесва. По същия метод желае внимателно да се подходи и във връзка с Северна Македония, по връзките с „ Газпром “. Той явно желае да ги запазим като сътрудник, наред с другите сътрудници, които имаме, и по този начин да създадем същинска диверсификация, тъй като това ще е потребно за бизнеса. Тоест, идеологическите и политическите съображения остават на по-заден проект от прагматичните. Тази линия, в дълготраен проект, му дава основи, върху които може да гради известност и мощно наличие в обществото.

- „ ИТН “ пък оповестиха, че са подготвени за договаряния за нов кабинет, в случай че Кирил Петков не бъде министър председател. Как ви звучи?
- Звучи ми предизборно. Просто поради това, че те скапаха кабината и ръководството, в този момент желаят да излязат по-чисти преди изборите. Но това няма по какъв начин да се одобри от избрани кръгове от обществото.

- Как виждате обстановката с „ Продължаваме промяната “(ПП) - сами на избори или в коалиция?
- Ако се явят на две писти, разбирайте настрана, с „ Демократична България “ (ДБ), ще имат по-добър резултат, от този, който биха получили, в случай че са дружно. Обсъжда се и коалиция, тъй като „ Продължаваме промяната “ се нареждаха компактно вдясно, където е полето на „ Демократична България “. Между двете платформи не се вижда някаква основна разлика. Пак споделям, че в случай че са настрана и вървят по две писти, ще имат по-добър резултат. Опасенията, че „ Демократична България “ може да не прескочи бариерата, са несъстоятелни. В момента, съгласно социологическите изследвания, записваме преливане на желания от „ Продължаваме промяната “ към „ Демократична България “.

- Колко е огромен рискът спорът на политическата сцена да напусне Народното събрание и да се прелее на улицата?
- Не имам вяра да се стигне до нещо такова. Здравият разсъдък надвива и измежду политиците, и измежду хората. Много е дребна, съгласно мен, вероятността да се получи такава провокация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР