JPMorgan Chase & Co купува по-голямата част от активите на

...
JPMorgan Chase & Co купува по-голямата част от активите на
Коментари Харесай

First Republic Bank е продадена на JPMorgan

JPMorgan Chase & Co купува по-голямата част от активите на First Republic Bank в финален опит за избавяне, управителен от регулаторните органи на Съединени американски щати, заяви Reuters.

Това е третата финансова институция, която банкрутира в Съединени американски щати в границите на два месеца.

Сделката, оповестена от регулаторните органи, значи, че банковият колос ще получи 173 милиарда $ заеми, 30 милиарда $ скъпи бумаги и 92 милиарда $ депозити на банкрутиралия заемодател.

JPMorgan ще извърши заплащане в размер на 10,6 милиарда $ към Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите (FDIC) като част от договорката за закупуване на по-голямата част от активите на основания в Сан Франциско заемодател.
Кредиторът подписа съглашение за шерване на загубите с FDIC за жилищните и комерсиалните заеми, които е купила. Сделката същое по този начин не включва придобиване на корпоративния дълг и привилегированите акции на First Republic Bank.

Сделката, подписана след търг през уикенда, заобикаля нуждата регулаторните органи да застраховат всички депозити, както се наложи да създадат при банкрута на двете други банки предишния месец.
First Republic беше подложена на мощен напън, откакто предходната седмица разкри, че е претърпяла отлив на депозити на стойност повече от 100 милиарда $ през март. Така създалата се обстановка докара до ескалирането на следващо напрежение в банковия бранш, насъбрано поради затварянето на Silicon Valley Bank и Signature Bank през март, а по същото време швейцарският заемодател Credit Suisse беше платен от съперника UBS в границите на усвояване, позволено със съдействието на държавните органи.
Акциите на First Republic Bank се сринаха с 43,3% и изгубиха общо 97% от цената си през тази година. Акциите на JP Morgan нарастнаха с 2,7%.

" Надяваме се примката на безпокойството да се разхлаби. Разрешаването на казуса с FRB би трябвало да постави завършек на седемседмичната фаза след рецесията със SVB ", разясниха анализатори на Wells Fargo преди оповестяването на договорката.

" Печалбите на банките със междинна капитализация демонстрираха, че опасенията за депозитите са изолирани единствено за дребен брой банки, а провокациите в SVB и FRC не са показателни за устойчивостта на групата (банки със междинна капитализация). ", се споделя още в изказването.

JPMorgan беше един от няколкото заинтригувани купувачи, измежду които PNC Financial Services Group и Citizens Financial Group Inc, които подадоха дефинитивни предложения в неделя на търга, провеждан от американските регулатори. Акциите на PNC се намалиха с 2,5% в предварителната пазарна търговия.

Калифорнийската организация за финансова отбрана и нововъведения заяви, че е влезнала във притежание на First Republic и че FDIC ще работи като неин синдик.

В изказването си FDIC пресмята, че разноските за Фонда за обезпечаване на депозитите ще бъдат към 13 милиарда $. Окончателните разноски ще бъдат избрани, когато FDIC приключи синдикалното ръководство.

Спасяването на банката идва по-малко от два месеца, откакто приключването на депозити от американските кредитори принуди Федералния запас да се намеси със незабавни ограничения за стабилизиране на пазарите.

" Нашето държавно управление предложения нас и други органи да се намесим и ние го направихме ", съобщи Джейми Даймън, ръководител и основен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase. " Нашата финансова мощ, благоприятни условия и бизнес модел ни разрешиха да разработим оферта за реализиране на договорката по метод, който да сведе до най-малко разноските на Фонда за гарантиране на влоговете. "

JPMorgan съобщи, че чака да реализира еднократна облага след облагане с налози в размер на към 2,6 милиарда $ след договорката, която не отразява предстоящите разноски за преструктуриране в размер на 2 милиарда $ след облагане с налози, евентуално през идващите 18 месеца. Заяви още, че банката ще бъде " доста добре капитализирана " по-късно с коефициент на базовия личен капитал от първи ред (CET1), подобаващ на задачата й за първото тримесечие на 2024 година от 13,5%, и ще поддържа здравословни ликвидни буфери.

Според изказването на JPMorgan 84-те офиса на банкрутиралата банка в осем американски щата ще отворят още веднъж като клонове на JPMorgan Chase Bank тази седмица.

От 2021 година насам JPMorgan е придобила повече от 30 компании в покупко-продажби на обща стойност над 5 милиарда $. През последните години регулаторните органи на Съединени американски щати утвърждават огромни банкови покупко-продажби. Администрацията на президента Джо Байдън предприе и засилени ограничения за битка с антиконкурентни практики, напомня Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР