Животът поскъпва пети месец поред, показва националната ни статистика. През

...
Животът поскъпва пети месец поред, показва националната ни статистика. През
Коментари Харесай

Рязко поскъпване на живота в България

Животът нараства пети месец подред, демонстрира националната ни статистика. През юли месечната инфлация в България се покачва с 0,8%, до момента в който годишната инфлация се форсира до 3%. Това е най-силното повишаване на индикатора от началото на 2020 година и е вследствие на повишение на цените на превоза (+2,8%) и на тези за развлечения и просвета (+4,2%).

Освен тези индикатори са нарастнали и цените на материалите за ремонт и поддържане на жилището с 0,6%, а битовите сметки за жилището - вода, електрическа енергия, газ и други горива са поскъпнали с 2,7%. От тях електрическата енергия се е повишила с 4,4%, централно газоснабдяване - с 6,3%, газообразни горива за битови потребности - с 1,8%. Горивата също нарастват - дизеловото гориво с 3,8%, бензин А95 с 3,9%, бензин А100 с 3,3%, газ пропан - бутан с 3,9%, метан с 5.2%. По-високи цени се означават и при препаратите за стерилизация (+2,6%), както и при медицинските услуги (+0,1%).

През предишния месец от главните хранителни артикули по-скъп е бил оризът - с 0,9%, брашно - с 1,2%, самун - с 0,6%, малотрайни и трайни салами - надлежно с 0,2 и 0,5%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - надлежно с 1 и 1,2%, кисело мляко с 0,7%, сирене с 0,5%, кашкавал с 1,5%, извара с 0,4%, яйца с 1,5%. Газираните питиета са поскъпнали с 1,1%, плодовите сокове с 0,9%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
1069 лв. чиста заплата би трябвало да получава един работещ, за...

Намаление има на цените на свинско месо с 1,8%, кайма с 1%, маргарин с 3,7% и олио с 1,4%. Дрехите и обувките са били поевтини през юли, демонстрира още националната ни статистика, надлежно с 2,7% и 0,8%, от бялата техника по-евтини са били хладилниците с 1,2%, прахосмукачки с 1,2%, смарт телефони с 0,3%, тв приемници с 0,2%, таблети и преносими компютри - надлежно с 0,2 и 1%. Има понижение на цените и при цветята с 2,6%, артикули за персонална хигиена с 1%, козметични артикули с 0,1%.

Въпреки това предричаното от някои огромно повишаване в цените на храните надали ще се сбъдне. Това разяснява пред БНР Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържищата и борсите. " От 2014 година до момента има 12% смяна в цените на храните. Не съм склонен с прогнозата за огромно повишаване на цените на храните, не знам на какво се базира тя ", уточни Иванов.

През последната година имаме постоянна цена на захарта, която е без смяна. Цените на варивата са по-ниски от предходната година - боб, ориз, а брашното и свинското месо също поевтиняват. Пилешкото месо и яйцата също не са поскъпвали повече от 9 години. Яйцата се търгуват приблизително по 17-18 стотинки на едро, а изкупната им цена е по-ниска, изясни Иванов.

По думите му макар многократното повишение през този интервал на приходите има " блокиран пазар с идентични ценови нива ". Главният фактор за това е " мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, защото ние сме част от него ", изясни той. Имаме безусловно уравновесен конкурентен пазар с непрекъснат превес на предлагането, увери Иванов.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР