Животът на Народното събрание зависи от това дали ще има

...
Животът на Народното събрание зависи от това дали ще има
Коментари Харесай

Кирил Петков: Животът на парламента зависи от реформата в Конституцията

Животът на Народното събрание зависи от това дали ще има промяна в Конституцията. Ако правосъдната промяна не се случи по стремежи метод, няма смисъл от този парламент, съобщи в ефира на bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той изясни, че в случай че Конституционният съд върне измененията, каквато възможност има, това ще покаже, че има политическа воля, само че тя би трябвало да бъде поставена в избраните от Конституционен съд рамки.
 
" Има текстове, които са противоречиви и до момента в който Конституционен съд не реши, никой няма да знае. Но те са повече в частта за служебния кабинет. Искаме да има ограничаване кой може да бъде министър председател в подобен, само че то да е задоволително необятно и да не взема от пълномощията на президента. Конституционен съд ще бъде част от крайното решение ", изясни Петков. " Ако Конституционен съд върне въпроса, това ще значи друго - има политическа воля за смяна, би трябвало тя да се вкара в рамките, които Конституционен съд дефинира. Ако няма политическа воля, няма смисъл от този парламент ", изясни Петков.
 
" Прокуратурата би трябвало да стане от самостоятелна - отчетна. Съдиите би трябвало да са безусловно самостоятелни, при прокуратурата това би трябвало да е противоположното ", уточни още Петков. Предложенията плануват няколко съществени промени - в правосъдната система разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета - съдийски и прокурорски, промени по повод статута на основния прокурор и неговия мандат, както и промени във връзка с служебното държавно управление. Въвеждат се и обществени процедури за избор на регулаторни и отпадане на условието министрите и депутатите да са единствено български жители. В проектозакона се планува в частта за правосъдната власт Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на два органа – Съдийски съвет и Прокурорски съвет. Първият орган би трябвало да се състои от 15 членове, измежду които ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, петима би трябвало да бъдат избирани от депутатите, а останалите 8 от съдиите. Вторият орган би трябвало да се състои от 10 членове, измежду които и основният прокурор на страната, шестима от членовете би трябвало да бъдат избирани от Народното събрание, двама от прокурорите и един от следователите. Прокурорският съвет се планува да бъде ръководен от министъра на правораздаването, само че без да има право на глас в него ", в детайли изясни той.
 
Съпредседателят на Политическа партия добави, че другата голяма смяна е обвързвана в института на основния прокурор. " Предвижда се той да има два мандата по 5 години, а също така му се лишава правото да реализира контрол за правда и методическо управление на прокуратурите ", сподели Петков.
 
Вносителите оферират президентът да може да назначава за длъжностен министър-председател ръководителите на три от главните институции в страната – ръководителят на Народното събрание, ръководителят на Конституционния съд или шефът на Българска народна банка. Освен това се предлага Народното събрание да не се разпуска, а да продължава своята законодателна активност до конституирането на новия. По отношение на регулаторите се планува техният избор да се реализира от Народното събрание посредством чуване на претендентите, ограничение на броя на поредните мандати. Освен това – със закон може да се планува решенията за избор да се одобряват с квалифицирано болшинство. Предвижда се още да се отстрани условието народните представители да са български жители.
 
Според Кирил Петков таксата за транспорт на съветски газ е добра концепция, само че може да има ответни ограничения. " Такса " Пренос " би трябвало да е там. Видяхме, че на европейско равнище, в случай че всеки си измисля самичък някаква спомагателна такса, шансът да се измисли ответна мярка против теб, не е дребен. Това е в цялостна съгласуваност с Европейска комисия. Винаги, когато имаш спомагателен доход, би трябвало някой да го заплати. Нашият разбор бе, че би трябвало да го заплати " Газпром ". Страните се тормозят, че когато би трябвало да предоговарят изискванията си, част от този разход ще бъде стихотворец от тях. Затова стъпихме обратно ", изясни Петков.
 
" Въпросът се отсрочи, с цел да не бъде спънато участието ни в Шенген. " Шенген по въздух е победа. Вече сме в системата. От там нататък договарянията стават други. До този миг имахме действително несъгласие да влезем в тази система, тъй като нямаше доверие ", добави Петков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР