Животът на едни от най-отдалечените острови на планетата, които все

...
Животът на едни от най-отдалечените острови на планетата, които все
Коментари Харесай

Това е най-изолираният народ на света

Животът на едни от най-отдалечените острови на планетата, които към момента се населяват единствено от коренните си поданици, беше оголен и запечатан на лентата на прочут фотограф.

Изключително изолираните Маршалови острови са една от най-непокътнатите остарели цивилизации, където локалните племена живеят съвсем недокоснати от развиващия се свят.

Островите са пръснати в средата на Тихия океан, на 1400 км от най-близката известна туристическа дестинация – Таити, във Френска Полинезия.

Световноизвестният фотограф Джими Нелсън е прочут със фотосите си на племена и коренни поданици от целия свят. Той е посещавал Маркизките острови два пъти. От 12-те острова единствено 6 са населявани, само че всички са богати на зеленина и красиви планински пейзажи, които въодушевили известния разказ „ Островът на съкровищата “.
 Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

Островитяните са развили надълбоко чувство за своето завещание. Те се придвижват най-вече на коне. Телата им са покрити със алегорични племенни татуировки, а актуалните татуировки, каквито ги познаваме в този момент, произлизат точно от тези острови, твърди Нелсън.

„ Това е една красива част от света, която е релативно непокътната от развиващия се свят. Трябва да положите огромно изпитание, с цел да стигнете до там. Намира се на 4 часа със аероплан от Таити, тъй че не е най-популярната дестинация “, споделя британецът, представен от „ Daily Mail “.
 Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

„ Много малко хора в действителност са прекарали време там. Тези обаче, които са си създали труда да отидат, го вършат с обич и съчувствие и любознание към тези острови. Когато пристигнете, ще ви отнеме доста време в действителност да изградите връзка с островитяните и тяхната просвета “, прибавя той.
 Това е най-изолираният народ на света (СНИМКИ)

„ Жителите на Маркизите не приказват никакъв британски, тъй че ще би трябвало да намерите други способи да поддържате връзка с тях. Трябва да им покажете, че сте търпеливи и че сте любопитни към тяхната просвета. Но оттова нататък ставате в действителност доста прочувствени и същински разпалени, когато започнете да образувате връзка с тях. Тогава и единствено тогава можете последователно и внимателно да започнете да вършиме портетни фотоси на хората и да уловите какъв е в действителност животът там “, показва фотографът.



Джими, който е прекарал по 6 седмици на островите при всяко от своите пътувания, прибавя: „ Моята задачата е да демонстрирам такива фотоси на света. Правя го, с цел да споделя хубостта и състраданието на тези човешки същества, позволили ме в тяхното богато завещание и просвета. Те са свързани с корените си “.

Първите заселници на Маркизки острови са били полинезийците, като от археологически доказателства, се счита, че са пристигнали преди 100 година пр.н.е. Етнологични и лингвистични доказателства допускат, че евентуално са пристигнали от региона на Тонга и Самоа.

Островите са получили името си от испанския откривател Алваро де Менданя де Нейра, който ги доближава на 21 юли 1595 година Той кръщава островите на своя настойник Гарсия Хутардо де Мендоса, Маркиз на Канете, който е бил вицекрал на Перу по това време. Менданя посещава първо острова Фату Хива и по-късно Техуата, преди да продължи към Соломоновите острови.

От всички огромни островни групи в Тихия океан, Маркизките острови претърпяват максимален спад на популацията вследствие на болести, донесени от европейските откриватели, като популацията от над 100 000 поданици през XVI век понижава до към 20 000 доникъде на 19 век и до малко над 2000 до началото на 1900 година

В момента там живеят към 9 000 души. На четири от 6-те населявани острова има летища. Маркизите са спирка и на круизните кораби, чиято изходна точка е Таити.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР