Аликуди е най-слабо населеният от седемте еолийски острова, намиращи се

...
Аликуди е най-слабо населеният от седемте еолийски острова, намиращи се
Коментари Харесай

Да си осиновиш коза - какъв е проблемът на един италиански остров с животните

Аликуди е най-слабо обитаемият от седемте еолийски острова, намиращи се край северното крайбрежие на Сицилия. Известен с LSD хляба си, който обаче е бил забранен през 50-те години на предишния век, той е известна туристическа дестинация, по-специфично поради вулкана Стромболи, който изригва много постоянно.
 Симба, Мохамад Хасан Нарехо, Пакистан и по какъв начин една коза си завоюва международна популярност
Когато една пакистанска коза стане звезда

Дъмбо, това ти ли си

Друго по-интересно за остров Аликуди е, че не разполага с хотели и пътища. Придвижването става с мулета и магарета, които би трябвало да се изкачват по стръмни пътеки. Това обаче надалеч не са единствените животни, които туристите могат да срещнат там.

Тъй като популацията на островчето е едвам 100 поданици, в идеалния случай също толкоз на брой са и козите. Този месец обаче стана ясно, че съотношението сред хората и животните е станало проблематично. Оказва се, че рогатите са шест пъти повече. Затова и кметът Рикардо Гуло е призовавал всеки, който може, да се включи в решаването на казуса.

Неговата концепция в действителност звучи ексцентрично, само че действително е практична. Той е оповестил, че е основана стратегия за " осиновяване на кози ", в която всеки, който желае, може да вземе до 50 кози. Условието е хората да разполагат с лодка, с която да ги изведат от острова, откакто ги заловен, както и по опция да ги опитомят, вместо да ги трансформират в храна.

Опитомяването на козите обаче въпреки всичко звучи като предизвикателна задача, поради проблемите, които са създавали до момента, живеейки на острова. Животните са влизали в домовете на хората, в публичните паркове, където са гризяли каквото си харесат, и са се опитвали да се катерят по каменните стени.
 Снимка 662604

Любопитно е, че козите са били доведени на острова преди към 20 години от фермер, който по-късно ги пуснал на независимост. Оттогава насам те са ничия благосъстоятелност и се разхождат напълно свободно из Аликуди.

Населението е привикнало с тях дотам, че животните даже са изобразявани на пощенските картички на островчето. Оставени да си живеят неконтролирано обаче, козите почнали да се възпроизвеждат изумително бързо, написа CNN.
 Кои са най-малките и симпатични животни в ​​света
Най-миниатюрните животни в света

Умалена версия на познатите типове от животинското царство

След като избрана численост бъде осиновена от новите си стопани, на остров Аликуди ще останат единствено няколко рогати, които бъдещите туристи да могат да видят и снимат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР