Живеем в момент, в който се ражда геополитическата Европа. Сега

...
Живеем в момент, в който се ражда геополитическата Европа. Сега
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Живеем в момент, в който се ражда геополитическата Европа

Живеем в миг, в който се ражда геополитическата Европа. Сега си даваме сметка за всички провокации, пред които сме изправени. Европа би трябвало да поеме своята отговорност. Това сподели на изключителното съвещание на Европейския парламент, отдадено на рецесията в Украйна висшият представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„ За първи път от края на Втората международна война една страна атакува друга страна. Русия разполага с нуклеарно оръжие и може да сплаши другите. Необходимо е да мислим за принадлежности за насила, компенсация и контранападение. За мира са нужни двама, само че за войната - единствено един. Трябва да увеличим потенциала на въздържане, с цел да предотвратим войната “, добави още Жозеп Борел.

„ Ситуацията припомня началото на Втората международна война. Европа се сблъсква с една покруса. Връщането й на нашия континент не би трябвало да ни плаши, а да ни окрили. Трагедията, заплахата обвързвана с войната в никакъв случай не избледнява. Може ли Европа да се оправи с тази опасност? Затова започнахме да работим по общи военни планове, държавите-членки сътвориха инструмент на мир, по силата на който, ще предоставим оръжие на Украйна ", разяснява Жозеп Борел.

" След рецесията би трябвало да променим метода си на мислене и да изпреварваме събитията. Един от уроците, които научихме от нашествието е, че би трябвало да мислим стратегически за целия свят. Европа би трябвало да разсъждава върху своята сигурност ", сподели Жозеп Борел.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР