Жителите на тихоокеанския остров Киритимати, на който живеят около 5000

...
Жителите на тихоокеанския остров Киритимати, на който живеят около 5000
Коментари Харесай

Жителите на Киритимати посрещнаха 2024, следват Нова Зеландия и Австралия

Жителите на тихоокеанския остров Киритимати, на който живеят към 5000 души, посрещнаха първи в света новата 2024 година, предават международните организации.

Най-големият остров на тихоокеанската островна страна Кирибати, е първият обитаем, на който стартира всяка нова година.

Жителите на островите от архипелага Чатъм, част от територията на Нова Зеландия, също означиха новата 2024 година минути по-късно. На островите, ситуирани на към 800 км източно от Южния остров на Нова Зеландия, живеят към 700 души.

Happy New Year in Kiritimati!

Kiritimati island, in the Kiribati archipelago, is the official first place to celebrate the arrival of 2024????

We wish you a wonderful 2024, whenever and however you are celebrating.

See you next year!https://t.co/hU27pjYJrVpic.twitter.com/5K64SZSfhK
— ESA Earth Observation (@ESA_EO) December 31, 2023

Първият огромен интернационален център, който посреща Новата 2024 година по-късно, е най-големият новозеландски град Окланд, където Скай Тауър, най-високата постройка в страната, се трансформира в зрелищно светлинно шоу.

Два часа по-късно в прилежаща Австралия мостът на пристанището в Сидни се трансформира в централна точка на фамозните среднощни фойерверки и светлинно шоу, гледани годишно от към 425 милиона души по света, съгласно градските управляващи.

Новозеландците и австралийците са измежду първите народи, които влизат в новата година, до момента в който продължаващите войни в Украйна и Газа хвърлят петна върху празненствата и ускоряват напрежението в доста елементи от света, разяснява AP.

Повече полиция от всеки път е ситуирана в Сидни, с цел да подсигурява сигурността, защото повече от 1 милион души - което се равнява на един на всеки пет от популацията на града - се събират на пристанището.

Крайбрежието беше сцена на разгорещени пропалестински митинги, откакто платната на операта в Сидни бяха осветени в цветовете на израелското знаме в отговор на нападението на 7 октомври от палестинската въоръжена формация Хамас, което провокира войната.

На Таймс Скуеър в Ню Йорк чиновници и уредници на празненства споделят, че са подготвени да посрещнат тълпи от празнуващи и да подсигуряват тяхната сигурност.

На брифинг за сигурността в петък кметът на Ню Йорк Ерик Адамс сподели, че няма „ съответни закани “ за годишното новогодишно тържество, което се чака да притегли десетки хиляди хора в сърцето на центъра на Манхатън.

Изпълненото със звезди събитие ще включва осъществявания онлайн от Flo Rida, Megan Thee Stallion и LL Cool J, както и телевизионни изяви от Cardi B и други. Организаторите споделят, че се чака броят на присъстващите да се върне към равнищата отпреди Коронавирус, макар че пешеходният трафик към Таймс Скуеър остава леко намалял след пандемията.

На фона на съвсем ежедневните митинги в Ню Йорк, провокирани от войната Израел-Хамас в Газа, полицията ще разшири периметъра за сигурност към празненствата, създавайки „ буферна зона “, която ще им разреши да предотвратят евентуални демонстрации.

По време на миналогодишното новогодишно празненство, мъж с мачете атакува трима служители на реда на няколко пресечки от Таймс Скуеър, напомня AP.

Сигурността ще бъде нараснала в цяла Франция в неделя, като ще бъдат ситуирани 90 000 чиновници на реда.

От тях 6000 ще бъдат в Париж, където се чака над 1,5 милиона души да участват на тържествата на Шанз-Елизе.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин съобщи на конференция, че има „ доста висока терористична опасност “ частично заради „ това, което се случва в Израел и Палестина “.

Той добави, че полицията за първи път ще може да употребява дронове като част от работата по сигурността и че десетки хиляди пожарникари и 5000 бойци също ще бъдат на линия.

Новогодишните тържества във френската столица ще бъдат съсредоточени върху Олимпийските игри в Париж през 2024 година, включвайки диджей сетове, фойерверки и видео прожекции на Триумфалната арка, подчертаващи „ измененията в града и лицата на игрите “, съгласно парижката пресслужба. Други планувани събития включват „ най-голямата мексиканска вълна, изпълнявана в миналото “ и „ гигантско караоке “. Местните управляващи вкараха възбрана за продажба на алкохол на и към Шанз Елизе в новогодишната нощ, хора със стъклени бутилки няма да имат достъп до региона, показва още AP.

В Пакистан правителствотото забрани всички новогодишни празненства като акт на взаимност с палестинците.

В излъчено през нощта телевизионно известие служебният министър председател Анваар-ул-Хак Какар прикани пакистанците да „ покажат взаимност с потиснатия народ на Газа “, като стартират новата година семпло.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР