Жители на софийското село Бусманци блокираха разклона за селата Казичене,

...
Жители на софийското село Бусманци блокираха разклона за селата Казичене,
Коментари Харесай

И Бусманци на бунт-иска канализация

Жители на софийското село Бусманци блокираха разклона за селата Казичене, Кривина и Северната скоростна дъга в символ на митинг. Недоволството им е подбудено от обстоятелството, че и тази година селото им не е включено в проектите на Столичната община за създаване на канализация. Местните поданици упорстват още да бъде модифициран планът, въз основата на който се взима решение дали да бъдат включени в изготвяното Регионално прединвестиционно изследване (РПИП) и да могат да аплайват за европейско финансиране.

Още три митинга в София

Протестиращите настояват, че в плана са позволени съществени пропуски.

" Поводът за митинга е, че Бусманци е изключен от ъгломерацията на Столичната община. Те не са взели поради, че има бежански лагер тук. Той е с потенциал 500 настанени чужденци и 70 души личен състав ”, сподели уредникът на митинга Милена Йончева и добави, че локалната власт е дала обещание до две седмици да включи бежанския център в измерванията. Според нея, в случай че това се случи, Бусманци ще може да кандидатства за евросредства, които са над 25 млн. лв.. Тя посочи, че по публични данни популацията на селото е 1720 души и дружно с бежанския център те ще покрият критерия за бройка на популацията.

 

" Следващият аршин е, че би трябвало да има 250 м. от Абдовица до Бусманци, а те са го пресметнали на 850 м. като не са взели жанр внимание, че в полето към този момент има издигнати два обекта. Те са с позволение за градеж и по този начин дистанцията сред двете обитаеми места понижават ", изясни още дамата, която живее от рождението си в селото.

Йончева уточни като максимален проблем дългогодишната липса на връзка с регион " Искър ". Според нея неналичието на развиване на Бусманци до момента се дължи на обстоятелството, че кметът на кметството им е бил представител на опозицията и настоя селото им да не става пленник на политически пристрастия.

Христо Димитров разкри какъв брой коства поддържането на септична яма и посочи, че във всеки двор има най-малко по две такива.

" Източването на една шахта досега струваше 40 лева Като се сметне, че имаме още една яма, стават 80 лева Този разход е на месец-два. Сумата за почистването на година излиза 480 лева ", сподели Димитров, представен от Канал 3, само че посочи, че при дъждовно време и с високо равнище на подпочвени води се постанова да почистват шахтите по-често и тогава сумите могат да стигнат до 600 лева.

 

Кметът на селото Калоян Стойнов поддържа митинга на съседите си, тъй като самият той живее там от рождението си. " Условията са доста – разстояние от огромна ъгломерация, брой на популацията, плътност, брой на поданици. От финансова позиция има едно изискване да не надвишаваме 2000 евро на гражданин. Ние сме 1720 души. Направете сметката дали го надвишаваме или не ", посочи той и добави, че връзката му с кмета на регион " Искър " Ивайло Цеков е добра, само че той е кмет от два месеца.

Стойнов не пожела да разяснява в какво положение е заварил кметството и дали е работено по тематиката с построяването на канализацията, само че даде обещание, че в бъдеще ще работи по тематиката.

Наред с този проблем, жителите на селото се оплакват и от ниското налягане на водата, която през лятото не стига до вторите етажи на постройките. Те са недоволни още от липса на добър път, пешеходни пътеки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР