Жители на град Кулджа в западния китайски Синцзян-уйгурски автономен район

...
Жители на град Кулджа в западния китайски Синцзян-уйгурски автономен район
Коментари Харесай

Жители на китайски град гладуват, нямат и лекарства

Жители на град Кулджа в западния китайски Синцзян-уйгурски самостоятелен регион декларират, че стартират да гладуват, остават без медикаменти и други нужни артикули след над 40 дни, прекарани в натрапен поради ковид локдаун, заяви Асошиейтед прес.

Стотици постове от Кулджа раздрусаха предходната седмица китайските обществени мрежи. Жителите на града демонстрират видеозаписи на празни хладилници, заболели деца и хора, които крещят от прозорците си, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тежките условия и неналичието на храна припомнят за строгия локдаун в Шанхай тази година, когато хиляди поданици се оплакаха, че са им доставяли изгнили зеленчуци или не са получили значима здравна помощ. Но за разлика от космополитния Шанхай -град с население от 20 милиона души, където живеят и доста чужденци - тежките локдауни в релативно по-малките китайски градове като Кулджа до наскоро не привличаха сходно внимание.

С проникването в Китай на по-заразни разновидности на ковид все по-често се появяват нови огнища. Заради китайската тактика за " нулев Коронавирус " десетки милиони поданици на страната са наранени от строги карантини, които сковават стопанската система и затрудняват пътуванията. Локдаунът в Кулджа провокира и опасения от полицейска свирепост против уйгурите - малцинствена група в този самостоятелния регион, където от години се подхващат засилени ограничения за сигурност. Голям брой уйгури и други членове на най-вече мюсюлмански малцинства се намират в огромна мрежа от лагери и затвори, отбелязва АП.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР