Жилища за социално слаби, крайно бедни и самотни възрастни с

...
Жилища за социално слаби, крайно бедни и самотни възрастни с
Коментари Харесай

Строят жилища за социално слаби и хора с увреждания в Лом

Жилища за обществено слаби, извънредно небогати и самотни възрастни с увреждания ще бъдат построени в Лом, оповестиха от локалната администрация.
Предвижда се построяването на две жилищни секции с общо 25 жилището – 9 едностайни и 16 двустайни, от които два за лица с понижена пъргавина. В тях ще бъдат настанени 78 извънредно нуждаещи се лица в неравностойно състояние.
Проектът „ Осигуряване на модерни обществени жилища за настаняване на уязвими групи от популацията на територията на община Лом “ бе показан по време на осведомителния ден, който се състоя в постройката на общинския пазар. Екипът, който ръководи плана, показа задачите и предстоящите резултати от осъществяването му.
Изграждането на обществени жилища в Лом се финансира по Оперативна стратегия „ Региони в растеж” 2014-2020. Той е на стойност 1 696 909,78 лева От тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1 496 909,78 лева (1 272 373.32 лева – съфинансиране от Европейски Съюз посредством ЕФРР и 224 536.46 лева – национално съфинансиране). 200 000 лева пък е финансовото присъединяване на Община Лом. Срокът за създаване на обществените жилища е до 30 месеца от датата на сключване на контракта.
Социалните жилища ще се изградят в незастроен терен сред ЖК „ Зорница “ и ЖК „ Младост “. Около двете жилищни секции ще бъде построена алейна мрежа, която да обезпечи освен нужната досегаемост до жилищните здания, само че също по този начин и място за разходка и рекреация. В непосредствена непосредственост до детската площадка, която ще бъде инсталирана в тревните площи, е планувана е беседка. По целия периметър на имота е планувана ограда, осигуряваща надзор на достъпа в жилищния комплекс. Към всеки вход на обособените секции е планувано независимо влизане. Вътрешната алея ще разреши улеснен достъп на профилирани коли. Проектът включва и облагородяване на прилежащото пространство със зелени площи.
Цeлтa нa пpoeĸта е ocигypявaнe нa paвeн дocтъп дo cъвpeмeнни жилищни ycлoвия и cъздaвaнe нa пpeдпocтaвĸи, зa coциaлнoтo пpиoбщaвaнe, мoтивaция зa активнo вĸлючвaнe в oбщecтвeния живoт и професионална реализация на хора в неравностойно състояние. Това са бездомни хора и/или такива, живеещи в доста неприятни битови условия, както и самотни родители, многодетни фамилии, хора в риск от беднотия и обществено изключване.
С реализирането на плана Община Лом ще обезпечи модерни обществени жилища за трайно и стабилно решение на проблемите, свързани с интеграцията на хората в неравностойно и уязвимо състояние на територията на общината.
Проектът ще бъде допълнен с действия за обезпечаване на обучение, претовареност, опазване на здравето и обществено приобщаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР