Жестоката година за американските акции наближава своя край, като Уолстрийт

...
Жестоката година за американските акции наближава своя край, като Уолстрийт
Коментари Харесай

Наближава ли своя край жестоката година за американските акции?

Жестоката година за американските акции наближава своя край, като Уолстрийт не е уверен, че вероятностите ще се подобрят в скоро време, написа " Блумбърг ".

След като означиха възобновяване от октомври насам заради спекулациите, че Федералният запас е към края на най-агресивното си повишение на лихвите от десетилетия, цените на акциите се намалиха през последните две седмици заради възобновена угриженост, че по-строгата парична политика ще задуши икономическия напредък през първата половина на идната година. S&P 500 загуби близо 20% тази година. Чувствителните към лихвените проценти акции с напредък бяха наранени още по-силно, което докара до спад на Nasdaq 100 с над 30%.

„ Ние сме се насочили към криза, само че това ще бъде история за две половини през идната година, едната, която евентуално ще види усъвършенстване на фондовия пазар през втората половина “, сподели Сам Стовал, основен капиталов пълководец в CFRA. Той чака S&P 500 да тества още веднъж най-ниските си равнища през октомври през първата половина на 2023 година, само че да приключи идната година към 4 575, което е съвсем 19% растеж по отношение на затварянето в петък.

Ключовият въпрос, пред който в този момент е изправен Уолстрийт, е какъв брой близо е Фед до преустановяване на повишението на лихвените проценти - миг, който исторически е давал двуцифрена възвръщаемост за акциите.

Според Лука Паолини, основен пълководец в Pictet Asset Management, по-строгите финансови условия са подготвени да изместят фокуса на вложителите през идната година от инфлацията към рисковете, подбудени от забавянето на стопанската система. Той е надъхан мечи за американските акции през идващите три до шест месеца и следи три основни фактора, които биха могли да сложат завършек на мечия пазар: спад в прогнозите за корпоративните облаги, по-стръмна крива на рентабилност на облигациите и по-ниски оценки на най-чувствителните акции към циклите в стопанската система.

„ Все още сме в мечи пазар “, сподели Паолини. „ Пикът в инфлацията е явен, само че чакаме акциите да бъдат слаби през идната година. Намаляването на инфлацията може да бъде постепенно и мъчително - несъмнено не задоволително мощно, с цел да могат централните банки да преминат от стягане към облекчение. Ето за какво не чакаме понижения на лихвите през идната година. Много повече се безпокоя за растежа, в сравнение с за инфлацията през 2023 година “

Въпреки че S&P 500 има най-малко умерена криза на облагите, по-високите разноски по заеми и непрекъснатата икономическа неустановеност евентуално ще подтиснат евентуалните облаги на акциите през идната година, съгласно модела на справедливата стойност на " Блумбърг ".*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР