Женският кралски пингвин Ома, смятан за най-възрастният представител на вида

...
Женският кралски пингвин Ома, смятан за най-възрастният представител на вида
Коментари Харесай

Почина най-възрастният кралски пингвин, отглеждан от хора

Женският кралски пингвин Ома, считан за най-възрастният представител на типа си, отглеждан от хора, умря на 46 години в зоопарк в западната част на Германия, заяви ДПА.

Според чиновниците на немския зоопарк във Вупертал, Ома е била най-възрастният кралски пингвин в зоологическа градина в света. Това открило проучване на експерти.

Продължителността на живота на пингвините от този тип в дивата природа е до двадесет години. След гибелта на Ома най-възрастният пингвин в зоопарк е на 37 години, заяви представител на парка.

Поколения чиновници в зоопарка във Вупертал са се грижили за Ома или " баба " на немски. Никой не помни по какъв начин са наричали птицата на млади години.

Тя е изнесена от Антарктика още преди да се излюпи и се появява на бял свят в Южна Африка. Във Вупертал идва през 1975 година дружно с още 11 като нея, от Нидерландия, когато е на към една година.

През целия си живот Ома е ставала майка на 3 пингвина.

В дните преди гибелта си, Ома тя съвсем не се хранела и не общувала с другите пингвини. Преди това взела участие в живота на колонията макар деформирания си клюн, двигателните проблеми и нарушеното зрение поради катаракта. Състоянието ѝ се влошило и предходната седмица била подложена на евтаназия.

В момента немският зоопарк разполага с още осемнадесет кралски пингвини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР