Жените от древното племе Яо спазват традиция на повече от

...
Жените от древното племе Яо спазват традиция на повече от
Коментари Харесай

Жените от това племе се подстригват само веднъж заради древна традиция

Жените от античното племе Яо съблюдават традиция на повече от 2000 години, с която пресъздават в действителността приказката за Рапунцел, а поради обичая им селището им се назовава селото на дългите коси.

Жените от това племе подстригват косите си единствено един път в живота си, като с този обред демонстрират, че са подготвени за сватба. До 18-годишна възраст девойките оставят косите си да порастват на воля, а когато са задоволително зрели за брак, отрязват половината от тях.

Свещеният обред на подстригването се прави край реката наоколо до село Хуанглоу, а това е първото и последното подкастряне за девойките. Отрязаните кичури по-късно се резервират в фамилията.

След като се подстриже, дамата от племето Яо си оформя прическа, според нейния обществен статус. Ако е сгодена и омъжена, навива косата си на кок, а в случай че към момента е необвързана, увива косата си с шал.

 племето Яо Снимка: metro.co.uk

Близо 60 дами от това племе не престават и през днешния ден да съблюдават хилядолетната традиция. Повечето от тях имат коси с дължина сред 1 и 2 метра, а това, което провокира най-силно учудване, е, че даже в зрелост, косите им не побеляват. Те остават здрави и сияйни до самия завършек на живота им.

Предполага се, че този резултат се дължи на оризовата вода, която всяка жена от племето подготвя вкъщи. Тя сварява ориз и вода, а по-късно оставя сместа да ферментира за едно денонощие. Накрая прибавя единствено няколко етерични масла и употребява микса при къпане.

Жителите на античното племе към момента имат вяра, че дългите коси носят дългоденствие, благосъстояние и благополучие и по тази причина косите на дамите им са горделивост за тях.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР