Жена с 93% слепота по документи работи като шивачкаПосредници прибират

...
Жена с 93% слепота по документи работи като шивачкаПосредници прибират
Коментари Харесай

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ

Жена с 93% слепота по документи работи като шивачка


Посредници прибират сред 600 и 2500 лева, с цел да обезпечат цялостния комплект документи


За инвалидни пенсии годишно се изплащат към 1,7 милиарда лева


Стотици милиони изплаща Национален осигурителен институт на здрави хора, които получават инвалидни пенсии с подправени документи. Установени са и схеми с присъединяване на медиатори, които получават сред 600 и 2500 лева, с цел да спомагат за издаването на ТЕЛК решения, без даже “хората с увреждания ” да излизат от домовете си.

Данните са от инспекция на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Национален осигурителен институт, траяла месец, и разбор на процедурите от ТЕЛК и НЕЛК, които освидетелстват хората с трайна нетрудоспособност. Разследващите са събирали данни за 4-5 години обратно.

Работим, с цел да спрем всичко това, оповестиха зам.-главният прокурор Иван Гешев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов и неговият адаш – шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов.

Разследващите ревизирали над 200 лица, които получават пенсии за неработоспособност. Около 70% от тях въобще не знаят от какво са заболели, каква е диагнозата им, какви документи за ТЕЛК се изискват, не знаят дали са били приети в болница и лекувани. В доста от случаите болесттите са болки в кръста или коленете или високо кръвно.

В някои райони пенсиите за неработоспособност са по 28% от всички пенсии. Най-големият % е в Силистра – 28,6%. Следват Разград, Перник, Габрово, Враца и Монтана.

Най-много измами има в региона на Силистра, като досега са документирани най-малко 76 случая, формирани са 4 каузи и следва да бъдат повдигнати обвинявания. Всички тези случаи ще бъдат взети на доклад във Върховната касационна прокуратура.

Освен лекари от ТЕЛК, проверяват се и медиатори, които набират претенденти като им желаят суми сред 600 и 2500 лева Срещу тези пари те приготвят цялата документи и издействат подправен документ за придобиване на инвалидна пенсия.

Най-фрапантни са случаите в силистренските села Поройно, Брадвари, Вокил и Овен, където статистиката оставяла усещане, че съвсем всички поданици са инвалиди. Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Иванов даде и образец с жена, която по документи е с 93% слепота, а в това време работи като шивачка. Бивша кметица на едно от селата е била един от медиаторите в сходна скица. В дома й са открити стотици документи, празни бланки, здравни книжки, медицински документи и персонални карти.
 Явяването пред ТЕЛК става в авансово избран ден и час. Въпреки това пред кабинетите постоянно има опашки от чакащи. Снимка: Пламен Стоименов Явяването пред ТЕЛК става в авансово избран ден и час. Въпреки това пред кабинетите постоянно има опашки от чакащи. Снимка: Пламен Стоименов
За инвалидни пенсии в страната на година се изплащат към 1,7 милиарда лв. и в допълнение почти 600 млн. лв. за 39 обществени услуги, свързани с тях, напомни Гешев.

“Човек с ампутиран крайник би трябвало всяка година да се явява пред ТЕЛК. Аз не съм чувал за случай на някой да му е пораснал крайник. В същото време има хора, които са здрави, а получават инвалидна пенсия, с която в някои краища на България цяло семейство може да си разреши да не работи ”, разяснява Гешев.

В интервала от 2011 година насам хората, които получават пенсия заради общо заболяване, са се нараснали с 22 000 души годишно, без значение от общата наклонност на понижаване броя на пенсионерите и на популацията като цяло. След като се усили възрастта за пенсиониране, набъбнаха и злоупотребите с ТЕЛК, изясни шефът на Национален осигурителен институт.

След 7 години следствие в Пловдив


Съдят лекарка и съпрузи


Дело против лекарка от пловдивската Трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и съпрузи, които били медиатори сред комисията и претенденти за пенсии, стартира в Районния съд в Пловдив. След 7-годишно следствие при започване на декември м.г. прокуратурата внесе обвинителен акт против лекар Славка Петкова, Милена и Димитър Ройнови.

Акцията стартира шумно през 2011 година, когато бяха задържани и още двама лекари от ТЕЛК-Пловдив, само че все още те са единствено очевидци. Става дума за над 100 случая на злоупотреби. Милена Ройнова ще дава отговор за това, че сред 2009 и 2011 година в съучастничество с мъжа си Димитър, е дала обещание 63 400 лева (по 200 лева за 317 души) рушвет на длъжностни лица от комисията, а лекарката, че е получила към 48 000 лева рушвети от медиаторите.

Схемата била елементарна – съпрузите предложили против възнаграждение на здрави хора от Пловдив и Асеновград да се пишат инвалиди, както и на такива с увреждания да покачат % си на неработоспособност. На всички тях от ТЕЛК-Пловдив били издавани подправени епикризи, с които можели да употребяват разнообразни обществени услуги.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Национален осигурителен институт дава парите, а няма надзор


 03-10 “Освен наказателна принуда, ще се наложи да бъдат направени и законодателни промени, тъй като не става въпрос за изолирани случаи, а за процедура в цялата страна. Проблемът няма по какъв начин да бъде позволен на всички места. Национален осигурителен институт дава тези пари, а няма надзор върху ТЕЛК и НЕЛК, които вземат решение по какъв начин да бъдат разходвани. Моето мнение е, че контролът би трябвало да бъде в Национален осигурителен институт. Скептичен съм, че Министерството на здравеопазването може да реализира подобен повсеместен надзор ”. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев и уточни, че инспекцията е почнала по разпореждане на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Сотир Цацаров.

“Положението е ужасяващо. Стотици милиони не отиват при децата инвалиди, а при възрастни хора, които просто избират да не работят ”, заключи Гешев.

По думите му, на наказателна отговорност подлежат както лицата, които употребяват фиктивни документи, по този начин и медиаторите и членовете на комисиите. “Рискът за тях се усилва много съществено и бих им споделил да си помислят доста добре. Не сме толкоз небогати. Просто се краде доста. И никой не може да сметне каква е вредата ”, безапелационен бе зам.-главният прокурор.

При понижена продуктивност


Пенсия се отпуска при над 50% неработоспособност


Заявления за помощи се дават до 2 месеца след решението

 За да се потвърди трайно понижена продуктивност, е нужно явяването пред ТЕЛК. Снимка: Труд За да се потвърди трайно понижена продуктивност, е нужно явяването пред ТЕЛК. Снимка: Труд
За да се потвърди трайно понижена продуктивност, е нужно явяването пред ТЕЛК, като преди този момент лекуващият или персоналният доктор би трябвало да изготви бланка по пример. Тя се подава в РКМЕ – районна картотека на здравна експертиза, откъдето издават входящ номер. След това се чака за писмо. То се носи при персоналния доктор, който издава нужните посоки за всички проучвания, които се изискват в писмото.

Следва събиране и прекопирване на всички проучвания, епикризи и документи, които са конкретизирани в писмото, и явяване в инструкции ден и час пред съответната ТЕЛК. Комисията на собствен ред издава експертно решение за степента на понижена продуктивност. С право на инвалидна пенсия се употребяват лицата, които имат избран най-малък трудов стаж и получен % за неработоспособност над 50.

След като към този момент има решение от ТЕЛК, би трябвало да минат 14 дни и още веднъж се посещава районната картотека за щампосване на решението. Тези 2 седмици са период, през който несъгласните лица могат да апелират решението на ТЕЛК пред НЕЛК (Национална експертна лекарска комисия).

Подпечатаното решение на ТЕЛК се показва в Националния застрахователен институт, където се подава заявление за отпущането на пенсия за така наречен неработоспособност. Предварително може да се вземе информация за нужните документи за пенсия и те да бъдат готови, до момента в който тече процедурата за минаване на ТЕЛК. Считано от 1 януари 2019 година обаче влезе в действие законодателна смяна, съгласно която обществените пенсии за неработоспособност, изплащани до момента от Национален осигурителен институт към различен тип пенсия, бяха служебно прекъснати и станаха част от месечна финансова поддръжка, която към този момент се заплаща от Агенцията за обществено подкрепяне.

Заявление за инвалидна пенсия се подава в 2-месечен период от експертното решение на ТЕЛК. Ако лицето не дава отговор на условията за инвалидна пенсия заради общо заболяване, може да получи обществена пенсия за неработоспособност. Тя се отпуска на хора, които по една или друга причина не са внасяли осигуровки за пенсия.

Подпомагане от страната


39 услуги употребяват хората с увреждания


Освен парични средства, хората с увреждания у нас получават 39 разнообразни типа обществени услуги от страната, а настрана и от неправителствени организации. Помощите зависят от приходите, фамилния статус, материалното положение, възрастта, степента на увреждане и здравния статус и трудовата претовареност на индивида. Сред най публикуваните обществени услуги са използването на карти за градския превоз, безвъзмездни винетки и други Освен това хората с увреждания могат да получат редица целеви помощи – еднократни или месечни, за отопление, за преустрояване на жилище, за лекуване в чужбина, за покупка на персонални помощни средства и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР