Желязото е едно от онези хранителни вещества, чието усвояване силно

...
Желязото е едно от онези хранителни вещества, чието усвояване силно
Коментари Харесай

Ускоряващите усвояването на желязо храни

Желязото е едно от тези хранителни субстанции, чието асимилиране мощно зависи от храната, изядена за едно хранене. Можете да ядете храна, която съдържа доста желязо, само че то няма да бъде усвоено, в случай че вещество, което блокира усвояването, се употребява в същото хранене.

И назад, можете да ядете релативно малко желязо, само че с потреблението стимулатори на абсорбционни на желязото, тялото ще получи веществото в цялостен размер.

Необходимо е да се обърне внимание освен на храни, в които има високо наличие на желязо, би трябвало да се вземе поради и какъв брой добре този микроелемент може да бъде доставен в тялото.

За образуването на хемоглобин са ви нужни желязо и протеини, или по-точно аминокиселини. И доста хора си мислят, че в случай че ядете храни с високо наличие на желязо и в задоволително количество протеини, тогава всичко би трябвало да е наред с хемоглобина. Но в случай че с потреблението на протеин, като предписание, няма проблеми, то с желязото не е толкоз просто.

Тук би трябвало да обърнете внимание освен на храните с желязо, би трябвало да вземете поради и какъв брой добре този микроелемент може да бъде доставен в тялото. Например, това е мощно повлияно от киселинността на стомашния сок. Ако е ниска, желязото няма да се всмуква добре. Състоянието на червата, комбинацията от храни и съществуването на субстанции в тях, които оказват помощ или пречат на приема на желязо, също са доста значими.

Източникът на желязо също е значим. Например, всмуква се единствено към 20% от желязото, съдържащо се в месото. А от зеленчуците, зърнените и бобовите култури - не повече от 5%. Ето за какво е по-трудно да се поддържа хемоглобина благодарение на елда, ябълки или нар и да го „ вдигнете “ с помощта единствено на растителни храни, лишава доста време.

 Храни с желязо

Говеждото извършва тази задача по-ефективно, пилешкото и пуешкото месо малко по-слабо. Желязото се всмуква едва от яйцата и черния дроб. От растителните храни желязото се усвоява по-добре, в случай че съдържат доста аскорбинова киселина, фолиева и други органични киселини и по-малко фитати. Така че от домати, броколи, карфиол, тиква, моркови и даже картофи желязото ще се усвоява по-добре, в сравнение с от спанак, самун или леща.

Можем да понижим блокиращия резултат върху абсорбцията на желязо на фитатите - минерали, намиращи се в зърнени култури, зеленчуци, семена и ядки. Те са едни от най-силните субстанции, които блокират усвояването на желязото и даже малко количество може да направи цялото желязо, изядено в обещано ядене, недостъпно.

За благополучие има редица елементарни способи, които могат да оказват помощ за намаление на равнищата им. Това са ферментация, поникване, мелене, накисване, печене. Леката термична обработка понижава наличието на фитати в кореноплодните, само че не визира зърнените и бобовите култури. Накисването и покълването оказва помощ за разграждането на фитатите в зърнените и бобовите култури.

Също по този начин за усвояването на желязо е значимо кои питиета доминират в диетата. Например, чаят и кафето съдържат огромни количества танини, който пречи на усвояването на желязото. Неконтролираното пиянство на чай, изключително мощен чай, може доста да понижи усвояването на желязото.

 Ускоряващите усвояването на желязо храни

Калцият, който е много несметен в млечните артикули, също въздейства на този развой. Ето за какво, когато ядете месо, не го комбинирайте с чай, кафе или млечни артикули и не яжте десерти с мляко незабавно по-късно.

Препоръчително е да не ги употребявате за към 5 часа, с цел да може желязото да се всмуква. И апропо, захарните газирани питиета също не са желателни, те могат да съдържат доста фосфор, който също не е добър за усвояването на желязото. Но вода през този интервал може и би трябвало да се пие.

Бъдете по-умни във връзка с храната си. Преценявайте добре диетата си, с цел да бъдете здрави.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР